2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Javában zajlik az aratás Tolna megyében: kiderült, milyen hozamokra számítanak idén

MTI
A tavalyinál több, jó minőségű búzát arattak le a termőterület 59 százalékán Tolna megyében; az árpa termésátlaga elmarad az előző évitől - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója MTI-vel.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Vendégh Edit tájékoztatása szerint az őszi búzát 28 342 hektáron takarították be eddig, 6,61 tonnás hektáronkénti átlaggal. 2021-ben a megyében 6,14 tonna termett hektáronként. A gyengébb termőképességű, aszály-, illetve május 25-én jégveréssel sújtott területeken, a megye keleti és déli részein gyengébb eredményeket értek el. A termény nagy részének jó a minősége, átlagosan 14-15 százalék a fehérje- és 30-32-es a sikértartalom, ami étkezési búzának felel meg.

A 18 520 hektáron termesztett őszi árpa aratása befejeződött, a takarmánynövényből átlagosan 6,72 tonna termett. A termés hektolitersúlya 53 és 60,7 kilogramm között van, amely nem éri el a hektoliterenkénti 63-65 kilogrammos minimum értéket, és alacsony a fehérjetartalma is.

A repce termőterületének 60%-án, 6694 hektáron végeztek az aratással, a termés hektáronkénti átlaga - 2,4 tonna - szintén elmarad a tavalyi, 2,78 tonnás mennyiségtől, olajtartalma ugyanakkor megfelelő, 40-40,5%-os. Az olajos növényben főleg Paks környékén a téli aszály és a kora tavaszi fagy tett kárt. Az igazgató beszámolt arról is, hogy Tolna megyében májusban és júniusban több mint 5400 hektárra jelentettek elemi - felhőszakadás, vihar és jég okozta - kárt. Aszálykárt eddig 112 parcellára jelentettek be, mindet őszi vetésű kultúrákra - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?