2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Jól elintézte a fagy a spanyol gyümölcsöket: nem túl biztató a helyzet

Jól elintézte a fagy a spanyol gyümölcsöket: nem túl biztató a helyzet

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok miatt nagy csökkenés várható a piros, a Golden és a Granny Smith almafajtáknál, valamint az Ercollini és a Limonera körtefajta esetében. Katalónia 2022-es alma- és körtetermése az elmúlt öt év legalacsonyabbja lesz az idei szokatlanul hideg tavasz miatt - derül ki az Afrucat (Associacio Empresarial de Fruita de Catalunya) a Katalán Gyümölcs Szövetség pénteken közzétett legfrissebb előrejelzéséből.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Afrucat elnöke, Montse Baró és Joan Serentill, az Afrucat alma- és körtebizottságának vezetője által ismertetett adatok szerint az almatermés 23 százalékkal csökken, ami 229 400 tonnás termést jelent. A körtetermesztés 24 százalékkal csökken 2021-hez képest, a termés várhatóan 101 100 tonna lesz. A legnagyobb mértékben a piros almafajták (33 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben), a Golden (31 százalékkal kevesebb) és a Granny Smith (29 százalékkal kevesebb) csökken. A körtében az Ercollini és a Limonera fajtákat érte a legsúlyosabban, amelyek 43 százalékos, illetve 41 százalékos csökkenést szenvedtek el. A Blanquilla termelése eközben csak 1 százalékkal maradt el a tavalyitól, bár ez a fajta általában véve csökkenő tendenciát mutat, az idei mennyiség 41 százalékkal maradt el az ötéves átlagtól - írja a NAK

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Afrucat szerint a betakarítással kapcsolatban három és hét nap közötti enyhe késés várható. A jelentések szerint a termés minősége jó, bár a méretek valamivel kisebbek, mint a korábbi szezonokban. Kivételt képeznek a gironai almák, ahol a normál és a nagyméretűek között mozognak. Az Afrucat szerint az árak a tavalyihoz nagyon hasonlóan alakulnak, mivel a katalóniai termelés csökkenését ellensúlyozza a többi európai ország nagyobb termése. Mind Baró és Serentill megnyugtató üzenetet kívánt küldeni a kiskereskedőknek, megjegyezve, hogy "bár a termés kisebb, biztosíthatjuk, hogy hazai vásárlóinkat a tőlünk elvárt minőségben és mennyiségben látjuk el".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32