Melyik búzafajtát válasszam? (x)

agrarszektor.hu
A szempontok tisztázása után portfóliónkban Ön is megtalálja az optimális megoldást.

Minden gazdasági és gazdálkodási tevékenység sikerét a tudásalapú alkalmazkodóképesség, azaz a kihívásokkal szemben megfogalmazható válaszok és megoldások számbavétele jelenti. A mezőgazdaság termelékenysége különösen kitett az éghajlati, szűkebb értelemben a termőhelyi változásoknak, melyek az elmúlt időszakban gyorsuló dinamikával jelentkeznek, azonnali válaszadásra késztetve a termelőket. Ezért a releváns, megalapozott forrásból származó információknak kiemelkedően nagy a szerepük a termelést érintő döntések meghozatalában.

Az agronómiai szempontból előremutató megoldások alapját jelenti a pontos és a gyakorlati szempontokat középpontba helyező fajta- és hibridismeret. Az így megszerzett tapasztalatok összessége - a termelési feltételekhez és a termelési célnak egyaránt megfelelő fajta- és hibridválasztáson keresztül - segítséget nyújt a kapcsolódó agrotechnikai beavatkozások számbavételéhez is.

Az őszi búza termesztése esetében is kiemelkedő kritérium:
• a környezeti alkalmazkodóképesség,
• a tenyészidő hossza (koraiság),
• a termésstabilitás,
• a termőképesség,
• a betegség-ellenállóság,
• a termés minősége,
• a tápanyag-hasznosító képesség,
• a vetésidő-rugalmasság
• és még számos fontos agronómiai érték összessége.

Ismert az a tény, hogy a fajta vagy hibrid választását, ami a teljes termelőtevékenység egyik eleme, a címben megfogalmazott irányelvet szigorúan követve szükséges elvégeznünk. Valódi megoldáshoz és megnyugtató végeredményhez azonban csak akkor jutunk, ha ezt követően az agronómiai és agrotechnikai beavatkozásokat is újraértékeljük, és a körülményekhez alkalmazkodva végezzük el. A SAATEN-UNION ezért számos alapelv lefektetésén túl a búzahibridek és- fajták együttes ajánlásában a "megoldások tárházát" - a kapcsolódó technológiák figyelembevételével - a termelői igények és visszajelzések alapján, a területi képviselőink és szakembereink segítségével összegzett információkat figyelembe véve fogalmazza meg.

Hazai körülmények közé ajánlott hibridbúzáink - HYWIN, HYDROCK, HYFI - és a hozzájuk kapcsolódó termesztéstechnológia a változatos és folyton változó termelési körülmények megbízható szereplőiként ismertek a gyakorlatban. Környezetünk egyre aszályosabb, a szárazság mind hamarabb jelentkezik. Ezek között a körülmények között vezérhibridjeink koraisága kiváló alapot teremt a stabil és az évjárat adottságaihoz mérten nagy termések eléréséhez. A gazdálkodók lehetőségeit tovább szélesíti, hogy az új búzahibridekben is megtalálhatók azok a tulajdonságok, amelyek segítik a szárazsághoz való alkalmazkodást. Ilyen az első szálkás kalásztípusú hibridbúza, az SU HYCARDI és a robusztus felépítésű, alacsony gombaölőszer-igényű HYLIGO.

A SAATEN-UNION őszibúza-fajtaszortimentje egymástól gyökeresen eltérő igényekre és körülményekre kínál megoldásokat. A CAMELEON szálkás kalásztípusú, korai érésidejű fajtánk a szélsőségesen száraz évjáratokban is kiemelkedő és stabil termőképességű és jó minőségben aratható. Ahol jellemző a tartós és korán beköszöntő szárazság, valamint a termőhely talajának gyenge vízgazdálkodása (akár laza szerkezetű, alacsonyabb humusztartalmú talajok), ott is megoldást jelent a kihívások leküzdésére. A magas árumagminőséget biztosító APEXUS középkorai érésidővel, nagy és egészséges levélfelülettel, ellenálló állománnyal és szálkás, produktív kalásztípusával az aszályos évjáratok élharcosa. A többéves nagyüzemi termelési tapasztalatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy mindkét szálkás kalásztípusú fajtánk az ország egész területén - jó, átlagos és gyenge adottságú környezetben is - stabilan teljesít, remekül megállja a helyét.

Az új SU MENDOZA örökölte a GENIUS kedvező tulajdonságait, sőt levél- és kalászegészségi állapota olyannyira kiváló, hogy az alacsony növényvédőszer-felhasználással számoló hagyományos, de akár az ökotermesztésben is kiváló megoldást jelent országszerte. CHEVIGNON és LINDBERGH fajtáink csúcstermésre képesek: elsősorban azokban a gazdaságokban javasolt a vetésük, ahol fokozott a termesztési intenzitás, és túlnyomóan nagy terméspotenciált kiszolgálni képes, átlagos vagy annál jobb vízgazdálkodású termőhelyek találhatóak meg.

Végül, de nem utolsósorban a járó jellegű őszi búzák - LENNOX, SU ALVIUS - agronómiai előnyei is kiváló lehetőséget teremtenek a jövedelmező őszibúza-árualap biztonságos előállításához. Ezek a búzák a hagyományos vetésidőn túli - a szárazság vagy az elővetemény kései lekerülése okán, azaz indokoltan elhalasztott -, szélsőségesen megkésett őszi vagy kora tavaszi vetésekben is termeszthetők.

A termelési kihívások változatosak. Területeink adottságainak ismeretében biztonságosabb alapokra helyezhető gazdálkodásunk, hiszen választhatunk a búzahibridek, a hagyományos vagy a járó jelleget is hordozó búzafajták közül. Reméljük, hogy a fokozódó kihívásokra megoldást kínáló, megbízhatóan teljesítő búzaválasztékunk felkeltette az érdeklődését. Amennyiben döntéséhez több, az Ön termőhelyi adottságait figyelembe vevő, speciális információra van szüksége, kérjük, keresse személyesen a SAATEN-UNION szakembereit, akik örömmel állnak rendelkezésére.

Varga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 10. 15:31