Súlyos pénzeket bukhatnak emiatt a magyar gazdák: sokan nem is tudnak róla

Súlyos pénzeket bukhatnak emiatt a magyar gazdák: sokan nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
Az aszály miatt az új telepítésű AKG ültetvényekben jelentős tőszámpusztulás léphet fel (85% alá csökken a beállottság). Ez esetben is vis maior bejelentéssel lehet élni, csatolni nem kell dokumentumot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ugyancsak az aszály miatt az idei évi zöldugar/méhlegelő szegélyek kelése gyér volt, majd a kikelt állomány kisült - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Természetesen ez esetben is jelenthető vis maior az EK felületen, azonban az fontos, hogy az ügyfélnek igazolnia kell a friss telepítést számlával, valamint visszatelepítési kötelezettség is terheli a területet. A visszatelepítési kötelezettség teljesítése direkt kiválasztás során kerül ellenőrzésre. Amennyiben a vis maior kérelem elfogadásra kerül, akkor az adott évre fog vonatkozni, vagyis a kedvezményezett nem fog mentesülni a kötelezettségvállalási időszak további éveire. Amennyiben lehetséges hasznosítási kódot, ne változtassuk pihentetettre, hiszen ez esetben a növény vetésszerkezet szempontjából egyéb növénynek fog számítani.

Amennyiben az újratelepítésnek nem teszünk eleget, vagy 2. évben is vis maior eseményre hivatkozással a szegély ismételten nem funkcionál, úgy a zöldugar/zöldugar szegély, méhlegelő szegély elfogadhatósága megszűnik, és az első év tekintetében is ismételten sor kerül a vetésszerkezeti ill. szegély előírások teljesítésének vizsgálatára. A pályázati felhívás ugyanis az alábbi kötelezettséget tartalmazza:

Ha ugyanazon kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen legalább kettő évben vis maior körülmény miatt nem történik meg a tematikus előíráscsoport előírásainak megfelelő hasznosítás, akkor az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület a támogatásból, a területre addig felvett támogatási összeg visszafizetésének kötelezettsége nélkül, a tematikus előíráscsoport támogatási időszakának lejártáig kizárásra kerül.

Tehát ez a terület - az egész KET, nemcsak a szegély - kiesik a teljes kérelemből visszamenőlegesen is, ami befolyásolja a pl. vetésszerkezet meglétét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03