Meglepő hírek érkeztek Németországból: váratlan dolog történt a szilvaterméssel

agrarszektor.hu
A Destatis prognózisa szerint 42 ezer tonnás szilvatermés várható idén Németországban, ami 6,4%-kal több a tavalyinál, ugyanakkor a tízéves átlaghoz képest nem számít túl jónak, az ugyanis átlagosan 44 ezer tonna körül alakul.

A Destatis prognózisa szerint a 2022-es német szilvatermés mennyisége 42 ezer tonna körül várható, ami 6,4%-kal haladja meg a 2021-ben betakarított 40 ezer tonnás volument - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A statisztikai hivatal szerint az időjárási stresszfaktorok ellenére is nagyobb termés várható a tavalyinál, mivel 2021-ben a legjelentősebb körzetben, Baden-Württemberg tartományban igen alacsony hozamokat értek el. A tízéves átlaghoz képest az idei termés sem számít valami jónak, mivel az utóbbi 10 évben átlagosan 44 ezer tonnát takarítottak be, így a 2022. évi termés ettől 4,3%-kal, 1900 tonnával elmarad. Ennek elsődleges okaként a Destatis a kedvezőtlen időjárási tényezőket említi: tavaszi fagyok, aszály, hőstressz és jégesők nehezítették idén a gazdák munkáját, ami gyengébb termésberakódást eredményezett.

Németországban 4200 hektáron termesztenek szilvaféléket. Két tartomány messze kiemelkedik a többi közül: Baden-Württemberg (1800 hektár) és Rajna-vidék-Pfalz (900 hektár) - a nemzeti össztermés 63%-a ebből a két tartományból származik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?