A Tiszába engednék egy kertészet használt termálvizét: sokan felháborodtak

A Tiszába engednék egy kertészet használt termálvizét: sokan felháborodtak

agrarszektor.hu
Csővezetéket építenek egy Szeged-Szentmihályon lévő kertészethez, hogy az élő Tiszába engedjék az üvegházak fűtésére használt termálvíz maradékát. Korábban évtizedeken át a Gyálai-Holt-Tisza medrébe folyt be a kertészet vize, itt azonban környezeti károkat okozott. Mivel most a holtágon rehabilitációs program zajlik, más megoldást kell keresni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kertészethez tartozó csővezetéket családi házak közelében építik, ugyanakkor erről a környéken élőket nem tájékoztatták részletesen, emiatt pedig elégedetlenek. Mint kiderült, augusztus közepén egy „lakossági értesítést” akartak hivatalosan átadni a háza kapujában Kovács Istvánnak, aki a Szeged-Klebersberg-telepi Óbébai utcában él. Miután a fénymásolt lapot nem vette át, az elismervényt nem írta alá, mint a szomszédai többsége sem, a lapokat másnap bedobálták a postaládákba - írja a Telex. Ennyi tájékoztatást kaptak az utcában élők kaptak arról, hogy az udvaruk végében, a Gyálai-Holt-Tisza partján csővezetéket építenek a Floratom Kft. nevű cég Szeged-Szentmihályon lévő termálvizes kertészete számára, hogy a másra már használhatatlan fűtővíz maradékát a telepről az élő Tiszába vezessék el.

Mivel a környéken élőket senki nem tájékoztatta a munkálatok részleteiről, és a leendő csővezeték működéséről, ezért nem értik, hogy mi történik, és mi várható. Az évtizedeken át elhanyagolt - állami tulajdonú - partszakaszt az ott élők gondozták, és nem szeretnék, ha a kertvégi kis ligetük tönkremenne. A sajátjukként tekintenek a part keskeny földsávjára, és nagyon sajnálnák, ha munkálatoknak áldozatul esne a kedvenc diófájuk, vagy talán a kertjük egy része is. 

A Telex megkereste a Floratom Kft.-t, akik emailben válaszoltak a lapnak. Ebben közlik, hogy a szentmihályi kertészeti telepük termálvizének a Tiszába engedése teljesen szabályos, minden engedélyük megvan a csővezeték megépítésére és használatára, sőt, arra pályázaton is kaptak pénzt: több száz millió forintos beruházást valósítanak meg, részben uniós támogatással, és majdnem 250 millió forint önerővel. Kiemelték, a lehűtött termálvíz a Szegedi Vízmű szennyvíztisztító rendszerére kerül, ahol a tisztított szennyvízzel elegyítik.

A tisztított szennyvíz ezt követően kerül az élő Tiszába, a hatóság által folyamatosan ellenőrzött, bevizsgált módon. A Tiszába kerülő tisztított szennyvízben a lehűtött termálvízben található kémiai és biológiai anyagok - még a szennyvíztisztító minimális kapacitáson történő működése esetén is – a Tisza sodorvonali beengedéskor a jogszabályokban meghatározott környezetvédelmi határértékeken belül vannak a bebocsátási pont alatt 10 méteren belül, lejjebb mérve pedig kimutathatatlanok, így a termálvíz semmilyen veszélyt, de még valós terhelést sem jelent a környezetre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13