2023. szeptember 22. péntek Móric

Csirkenevelő és zöldségtermesztő egyben: nem is gondolnád, de Afrikából jön az újítás (videó)

agrarszektor.hu
Piramis alakú elrendezésben tenyésztenek együtt csirkéket és halakat, valamint termesztenek növényeket egy burkina faso-i kísérletben. Az elrendezés lényege, hogy mindegyik "élelmiszer" kapcsolatban van egymással, így a csirkék élnek legfelül, az ő trágyájukkal táplálkoznak a halak, amelyek vizét a zöldségek termesztéséhez használják fel.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Egy piramis alakú építményben termesztenek háromféle különböző élelmiszert egy burkina faso-i kísérletben, amelyben paradicsomot és salátát termesztenek, valamint csirkéket és halakat tenyésztenek, tehát a kertészeti ágazat, az akvakultúra és a baromfitenyésztés egyaránt megférnek egymás mellett. A piramis kialakítás lényege, hogy mindhárom élelmiszer kapcsolatban van egymással, és cirkulárisan tápanyagokat juttatnak a másiknak. Ez egyelőre egy prototípus, amelyben akár 600 növény is termeszthető, emellett 200 hal és 200 baromfi is elfér benne.

A létesítményben a csirkék élnek legfelül, a halak pedig alattuk, akik a baromfitrágyával táplálkoznak, amely közvetlenül a piramis aljában lévő tartályokba esik, amelyekben a halak élnek. A víz, amelyben a halak úszkálnak, táplálja a paradicsomot és a salátát. A mezőgazdasági piramis napenergiával működik, a rendszerben nem használnak kémiai vegyszereket, és a helyi időjárási, valamint talajviszonyoktól függetlenül működik, és minimális mennyiségű vizet használ.

A piramis alakú létesítményről az alábbi videó készült: 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet, hogy a halak a csirkék trágyájával táplálkoznak. A harcsa mindenevő hal, sokat eszik, és akár a baromfitrágyát is elfogyasztja, ami az állatvilágban meglehetősen gyakori. A csirkék ürüléke ugyanis rengeteg szerves anyagot és tápanyagokat tartalmaz. Emellett kérdéseket vethet fel, hogy a csirkék szempontjából nem túl állatbarát a hely kialakítása, és nem biztos, hogy megfelelő számukra, hogy talaj nélküli talapzaton mászkálnak. Ez a kialakítás egyelőre azonban csak egy prototípus, ami azt jelenti, hogy a végleges verziónál a csirkék valószínűleg stabilabb talapzatot kapnak majd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?