Csirkenevelő és zöldségtermesztő egyben: nem is gondolnád, de Afrikából jön az újítás (videó)

agrarszektor.hu
Piramis alakú elrendezésben tenyésztenek együtt csirkéket és halakat, valamint termesztenek növényeket egy burkina faso-i kísérletben. Az elrendezés lényege, hogy mindegyik "élelmiszer" kapcsolatban van egymással, így a csirkék élnek legfelül, az ő trágyájukkal táplálkoznak a halak, amelyek vizét a zöldségek termesztéséhez használják fel.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Egy piramis alakú építményben termesztenek háromféle különböző élelmiszert egy burkina faso-i kísérletben, amelyben paradicsomot és salátát termesztenek, valamint csirkéket és halakat tenyésztenek, tehát a kertészeti ágazat, az akvakultúra és a baromfitenyésztés egyaránt megférnek egymás mellett. A piramis kialakítás lényege, hogy mindhárom élelmiszer kapcsolatban van egymással, és cirkulárisan tápanyagokat juttatnak a másiknak. Ez egyelőre egy prototípus, amelyben akár 600 növény is termeszthető, emellett 200 hal és 200 baromfi is elfér benne.

A létesítményben a csirkék élnek legfelül, a halak pedig alattuk, akik a baromfitrágyával táplálkoznak, amely közvetlenül a piramis aljában lévő tartályokba esik, amelyekben a halak élnek. A víz, amelyben a halak úszkálnak, táplálja a paradicsomot és a salátát. A mezőgazdasági piramis napenergiával működik, a rendszerben nem használnak kémiai vegyszereket, és a helyi időjárási, valamint talajviszonyoktól függetlenül működik, és minimális mennyiségű vizet használ.

A piramis alakú létesítményről az alábbi videó készült: 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet, hogy a halak a csirkék trágyájával táplálkoznak. A harcsa mindenevő hal, sokat eszik, és akár a baromfitrágyát is elfogyasztja, ami az állatvilágban meglehetősen gyakori. A csirkék ürüléke ugyanis rengeteg szerves anyagot és tápanyagokat tartalmaz. Emellett kérdéseket vethet fel, hogy a csirkék szempontjából nem túl állatbarát a hely kialakítása, és nem biztos, hogy megfelelő számukra, hogy talaj nélküli talapzaton mászkálnak. Ez a kialakítás egyelőre azonban csak egy prototípus, ami azt jelenti, hogy a végleges verziónál a csirkék valószínűleg stabilabb talapzatot kapnak majd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?