Csirkenevelő és zöldségtermesztő egyben: nem is gondolnád, de Afrikából jön az újítás (videó)

agrarszektor.hu
Piramis alakú elrendezésben tenyésztenek együtt csirkéket és halakat, valamint termesztenek növényeket egy burkina faso-i kísérletben. Az elrendezés lényege, hogy mindegyik "élelmiszer" kapcsolatban van egymással, így a csirkék élnek legfelül, az ő trágyájukkal táplálkoznak a halak, amelyek vizét a zöldségek termesztéséhez használják fel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy piramis alakú építményben termesztenek háromféle különböző élelmiszert egy burkina faso-i kísérletben, amelyben paradicsomot és salátát termesztenek, valamint csirkéket és halakat tenyésztenek, tehát a kertészeti ágazat, az akvakultúra és a baromfitenyésztés egyaránt megférnek egymás mellett. A piramis kialakítás lényege, hogy mindhárom élelmiszer kapcsolatban van egymással, és cirkulárisan tápanyagokat juttatnak a másiknak. Ez egyelőre egy prototípus, amelyben akár 600 növény is termeszthető, emellett 200 hal és 200 baromfi is elfér benne.

A létesítményben a csirkék élnek legfelül, a halak pedig alattuk, akik a baromfitrágyával táplálkoznak, amely közvetlenül a piramis aljában lévő tartályokba esik, amelyekben a halak élnek. A víz, amelyben a halak úszkálnak, táplálja a paradicsomot és a salátát. A mezőgazdasági piramis napenergiával működik, a rendszerben nem használnak kémiai vegyszereket, és a helyi időjárási, valamint talajviszonyoktól függetlenül működik, és minimális mennyiségű vizet használ.

A piramis alakú létesítményről az alábbi videó készült: 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet, hogy a halak a csirkék trágyájával táplálkoznak. A harcsa mindenevő hal, sokat eszik, és akár a baromfitrágyát is elfogyasztja, ami az állatvilágban meglehetősen gyakori. A csirkék ürüléke ugyanis rengeteg szerves anyagot és tápanyagokat tartalmaz. Emellett kérdéseket vethet fel, hogy a csirkék szempontjából nem túl állatbarát a hely kialakítása, és nem biztos, hogy megfelelő számukra, hogy talaj nélküli talapzaton mászkálnak. Ez a kialakítás egyelőre azonban csak egy prototípus, ami azt jelenti, hogy a végleges verziónál a csirkék valószínűleg stabilabb talapzatot kapnak majd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?