Pánikolnak a lengyel termelők: ott rohadhat a fákon az idei almatermés

agrarszektor.hu
Óriási a munkaerőhiány a lengyel almaültetvényeken, ha ez így megy tovább, az idei almatermés egy jelentős része a fák alatt fogja végezni, mert nem lesz, aki leszedje a gyümölcsöt. Nem jó gyakorlat, ha egymásra ígérnek a termelők az elérhető szedőmunkásokért és szállításukért.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Sad24 portál értesülései szerint az egyre közelgő lengyel almaszüret munkaerőhiányos helyzetén többen is megpróbálnak nyerészkedni. Ilyenek azok a vállalkozók, akik távolabbról vagy akár külföldről, (régebben elsősorban Ukrajnából) szállítanak szedőmunkásokat az ültetvényekre. Már most elkezdődött egy olyan folyamat, amelyben a ritkásan rendelkezésre álló munkaerőre a szomszédos gazdaságok egymásra licitálnak, ám a gazdák közötti szolidaritás hiánya hosszabb távon olyan helyzethez vezethet, mintha valaki azt az ágat fűrészelné, amin éppen üldögél. A munkaerő szállításával foglalkozó vállalkozók persze igyekeznek kihasználni ezt a helyzetet, gyakran rátelefonálnak a gazdákra, hogy bár tudnának munkásokat hozni, de a környéken egy ültetvényen óránként 2 zlotyval magasabb bért ígértek a szedőknek, úgyhogy lesz szíves módosítani eredeti ajánlatán. Az Internet és a mobiltelefonok korában ezek a hírek szélsebesen terjednek, és ennek is a gazdatársadalom látja kárát.

Sajnos már most terjedni kezdtek azok a híreszelések, amelyek szerint a 4,5 millió tonnásra becsült lengyel almatermés egy jelentős része a fák alatt fogja végezni, mert nem lesz, aki leszedje a gyümölcsöt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?