Erre senki sem számított: megdöbbentő hírek érkeztek a magyar kukoricáról

Erre senki sem számított: megdöbbentő hírek érkeztek a magyar kukoricáról

agrarszektor.hu
Nem fedezi a belső igényeket a hazai termés, ezért Magyarország kénytelen kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére. Habár a betakarítás még csak most jön, de a becslések szerint akár 2 millió tonna is hiányozhat a hazai piacról. A megoldást az import jelentheti, elsősorban Ukrajna felől, amely várhatóan olcsóbb is lesz, mint a hazai termés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon lényegében még sosem fordult elő az, hogy az ország kukoricatermése nem fedezi a belső felhasználás igényeit, ám az idei évben ez is megtörténhet

- nyilatkozta a Portfolio-nak több, az ágazatra rálátó forrás is. A nevüket nem vállaló piaci szereplők szerint az előzetes becslések szerint várhatóan a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés. Ilyen még sosem történt azelőtt, hiszen eddig minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság, és több millió tonnás export-árualap is keletkezett.

A kukorica betakarítása még csak most következik, de a brutális aszály miatt már a nyári hónapokban is több százezer hektáron kellett kitárcsázni az elszáradt kukoricát, vagyis a teljesen tönkrement növényeket jó esetben is csak tömegtakarmányként tudták hasznosítani a gazdák. Ugyanakkor ahol a kukorica végül hozott termést, ott sem alakult jól a helyzet, a keleti országrészben kifejezetten katasztrofális, de még a szerencsésebbnek mondható dunántúli részen is nagyon gyenge termés várható. Egyedül Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye egyes részein vannak olyan területek, ahol rendes termésre számíthatnak a termelők. A betakarítás előtti becslések nem sok jót ígérnek, a legoptimálisabb jóslatok is csak 3,6 millió tonnás termésre számítanak, de egyes szerint mindössze 2,8 millió tonna lesz. Ez a megszokott 6-9 millió tonna körül alakuló éves terméshez képest, elképesztően rossznak számít. 

A helyzet kezelhető, hiszen importból vásárolhatnak a takarmánykeverők és feldolgozók kukoricát, és várhatóan Ukrajnából is érkezik be a következő hónapokban érdemi mennyiség. A Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára közösségi oldalán csütörtökön közölte: az aszály miatt Magyarország is vásárol gabonát Ukrajnától. Vitézy Dávid hozzátette: januárhoz képest nyolc és félszeresére nőtt a növényi termékek forgalma az ukrán-magyar vasúti határon a Záhony környéki körzetben. Az import azért is kedvező a magyarországi felhasználóknak, mert várhatóan olcsóbb lesz, mint a magyar kukorica. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02