Nagyot robbantottak a franciák ezzel a gyümölccsel: erre kevesen számítottak

agrarszektor.hu
Az Agreste legfrissebb prognózisa szerint az idei francia körtetermés volumene 150 ezer tonna körül várható, ami jóval több, mint a kétszerese a tavaly betakarított mennyiségnek. Ugyanakkor a körte ára egyelőre nem kedvez a termelőknek, és a tavalyinál jóval alacsonyabb árral lehet csak értékesíteni. 

Az Agreste szeptember 1-jén kiadott előrejelzése szerint az idei évben 150 ezer tonna körüli francia körtetermés várható, ami jóval több, mint a duplája, csaknem háromszorosa a tavalyi súlyosan fagykáros termésnek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. PACA: a legnagyobb, 2300 hektár ültetvényterületű termesztő régióban, (Provence-Alpes-Cote d'Azur) az idén várható volumen megközelíti a potenciális termőképességet - tavaly itt volt a legsúlyosabb fagykár. Rhone-völgye: a nyári hőhullám és az aszály miatti kalibercsökkenés ellenére is jelentős termésnövekedés várható. A nagy meleg miatt a körtét a szokásosnál 15 nappal korábban kezdték el szedni ebben a régióban. Languedoc-Roussillon: A Rhone-völgyéhez hasonlóan a növények fenofázisa a szokásosnál jóval előrébb jár, és bár méretcsökkenés itt is tapasztalható, összességében itt is nő a termésmennyiség a tavalyi évhez képest. Centre - Val de Loire: A Vilmos betakarítása 10 nappal korábban kezdődött, de ez volt az egyetlen olyan körzet, amelyet az idén is károsítottak a tavaszi fagyok. Ezért a tavalyinál jobb termés várható ugyan, de a régió az idei évben sem tudja hozni teljes termőpotenciálját. Pays de la Loire: a tavaszi bőséges virágzást követően eleve jó kilátásokkal indult a szezon, ehhez jött még, hogy az utóbbi 5 évben a régióban csaknem 20%-kal bővült a termőterület is. A Vilmos betakarításával megkezdődött a szüret, amely a szokásoshoz közeli hozamokkal folytatódik.

A körte árára egyelőre nincs jó hatással a szokásosnál korábbi szezonkezdet, mivel pont akkor került a piacokra, amikor azok még javában más nyári gyümölcsökkel voltak telítettek, így a tavalyinál lényegesen alacsonyabb áron lehetett értékesíteni - Franciaországban a gyümölcsfogyasztás jelenlegi trendje egyébként is az őszibarackot és a kajszibarackot favorizálja. A körte kiváló beltartalmi értékei (elsősorban a magas cukortartalom) ellenére is nehezen értékesíthető, egyelőre lanyha a kereslet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?