Új magyar műtrágyákkal teszi kiszámíthatóbbá a növénytermesztést az IKR Agrár: bemutatkoznak a GreenFert termékek!

Új magyar műtrágyákkal teszi kiszámíthatóbbá a növénytermesztést az IKR Agrár: bemutatkoznak a GreenFert termékek! (x)

agrarszektor.hu
Mennyiségből kevesebbet, technológiából többet, reális áron, tervezhető beszerezhetőséggel – a jelenlegi piaci viszonyok között komoly vállalás ez egy műtrágyacsaládtól. Azonban az IKR Agrár szerint az új GreenFert műtrágyák képesek lesznek mindezt megadni a hazai termelőknek.

A hidasi műtrágyaüzemben ősztől készülő minőségi mikrogranulált starterekkel, hiánypótló lombtrágyákkal az integrátorcég szakemberi vallják, sikerült fenntartható választ találni a megugrott nitrogénárak és az aszály miatt lecsökkent bevételek gazdák elé tornyosuló problémáira. Amíg a korábbi évektől eltérően ugyanis az anyagiak sok helyen nem teszik lehetővé az olcsóbb NPK termékek nagy mennyiségű alkalmazását, addig a GreenFert műtrágyák plusz technológiájával akár csökkentett dózis mellett sem kell lemondani az előző évek termésátlagairól.

Hazai igényekhez hangolt összetétel, itthoni gyártás és logisztika a beszerzési kockázatok minimalizálásához

A járványhelyzet, majd az orosz-ukrán háború miatt megugró gázárak, termékalapanyagokat érintő kiviteli korlátozások sosem látott bizonytalanságot, árszintemelkedéseket okoztak a műtrágyapiacon. A nitrogéntermékek ára gyakorlatilag négyszeresére nőtt 2021 tavaszához képest, de a foszfor- és kálisóforrások is csak magasabb árszinten állnak rendelkezésre. A problémák súlyosbodásával egyre erősödött azoknak a gazdálkodóknak a hangja, akik a kiszámíthatóság visszaállításához a magyar műtrágyagyártó kapacitások bővítését szorgalmazták a minőségi termékek terén is. Az IKR Agrár cégvezetése gyakorlatilag erre reagálva döntött úgy, hogy a Hidason található műtrágyaüzem kapacitásainak igénybevételével új műtrágyatermék-családdal szolgálja ki a termelői igényeket.

 „Az IKR Agrár Kft.-nél tényleg mindent a szlogenünknek rendelünk alá, mi vagyunk inputanyagok terén a gazdáknak »a tervezhető jövő«. Ehhez a mostani rendkívüli műtrágyapiaci helyzetben elengedhetetlennek tűnt egy új magyar gyártókapacitás és az ott előállított mikrogranulált starterekből, hiánypótló lombtrágyákból álló kínálat kialakítása. Ezt 2022 őszétől GreenFert név alatt találják meg nálunk a termelőpartnerek. Ez a termékcsalád ráadásul csak a jéghegy csúcsa, ugyanis új, saját kereskedelmi üzletágra bízzuk a továbbiakban az ehhez hasonló, innovatív termékek piacra vezetését az IKR Agrárnál” – vezeti fel a tudnivalókat az új GreenFert műtrágyákról dr. Márton Lénárd, az IKR Agrár kereskedelmi igazgatója.

„A Nutrikon Kft.-vel kötött együttműködési megállapodásunk értelmében a hidasi műtrágyaüzem 100%-os kapacitását az IKR Agrár termékek gyártására fordítja a folytatásban. A tavaszi szezonra már most készülünk az extra kapacitásokkal. Állandó beszerezhetőség és reális beszerzési ár mellett kínálunk majd olyan termékeket, amik hozzáadott mikroelem-tartalommal vagy épp plusz technológiával kisebb dózissal is képesek lesznek a hagyományos NPK-hoz hasonló hatékonysággal dolgozni. A kínálatban teljesen új műtrágyák mellett megtalálhatjuk majd számos keresett, jól bevált készítményünk továbbfejlesztett változatát is. Az innovatív műtrágyatermékek hazai gyártásában már kitaposott ösvényen haladhatunk, a Peremartonban gyártott Hunfert műtrágyáinkkal ugyanis hosszú évek tapasztalatával bírunk ezen a téren is. Az előttünk álló, gazdasági kihívásokat tartogató nehéz időszak tükrében kiemelt fontosságú számunkra, hogy ez az üzem magyar szakemberek foglalkoztatását biztosítja. Ráadásul, az itthoni gyártással könnyebb, gyorsabb lehet a kiszolgálás, jobban tervezhető a logisztika, mint egy országokon átívelő beszerzési láncnál.”

Az új GreenFert műtrágyákkal megéri a minőséget választani a tápanyag-utánpótlásban

Az integrátorcégnél az elkövetkezendő időszak legfontosabb kihívásának azt látják, hogy megoldást kínáljanak az egymást követő aszályos évjáratok okozta bevételkiesések és a meredeken emelkedő műtrágyaárak kettős terheire. A választ egyértelműen hozzáadott technológiában jelenti az IKR Agrárnál, ez határozta meg a GreenFert termékek szellemiségét is.

„Az agráriumban azt látjuk, hogy zárul egy árolló, ami a plusz technológiával készülő műtrágyatermékek alkalmazását teszi megtérülővé a gazdáknak. A hagyományos NPK termékekkel szemben ugyanis ezek olyan extra tápelemmennyiséget, mikroelem-kiegészítést tartalmaznak, amelyek kevesebb kijuttatással, alacsonyabb dózisban is megőrzik hatékonyságukat. A mikrogranulált starterekkel megadott gyors kezdeti fejlődéssel az aszály előtt járva kondicionálhatjuk az állományokat, míg a lombtrágyák levélzeten keresztüli táplálásával nagyobb eséllyel várhatják ki növényeink a szárazság végét jelentő csapadék megérkezését. Ezzel a termékek gyakorlatilag úgy működnek, mint egy műtrágya alapú növénybiztosítás, ráadásul a mostani árakon mindez nem kerül lényegesen többe, mint nagy tételben vásárolni a hagyományos NPK termékeket.”

Dr. Márton Lénárd kiemeli, a GreenFert termékek között a műtrágyák mellett előremutató biológiai termékeket is találnak majd a gazdálkodók.

„Az Európai Bizottság EU Green Deal programja számos javaslatot tartalmaz, amelyeknek célja, hogy Európa-szerte – a mezőgazdasági földterületektől kezdve a tengereken és erdőkön át a városi környezetig – helyreálljon a károsodott ökoszisztémák állapota, növekedjen a természetes élettér. Ide tartozik az az irányelv is, hogy 2030-ig 50%-kal csökkenjen a vegyi növényvédő szerek használata és a használatukból eredő kockázatok mértéke, párhuzamosan csökkenjen a felhasznált műtrágya mennyisége is. A GreenFert termékek között ennek tudatában készítjük el új, mikorrhiza gombát tartalmazó mikrogranulált biostarterünket is, amivel segíteni szeretnénk a termelők munkáját.”

Új, mikrogranulált starter műtrágyák, folyékony starter műtrágyák és lombtrágyák, amik minden szem termést kihoznak a növényekből!

A GreenFert termékek között több kategóriában találunk újdonságokat a jobb minőségű és nagyobb termés bebiztosításához:

1. Mikrogranulált starter műtrágyák akár kultúraspecifikus összetételben is

  • GreenFert mIKRo Turbo Starter Plus/Pro
  • GreenFert mIKRo Eko Starter
  • GreenFert mIKRo Olajos Starter
  • GreenFert mIKRro Algit Starter

A starterek terén kiugró nitrogén- és foszfortartalom mellett a talajkorrekciót biztosító kalciumkiegészítéssel érhető el mirkogranulált termék kimondottan a kukorica- és kalászosgabona-állományok indításához GreenFert mIKRo Turbo Starter Plus név alatt. A kötöttebb, gyengébb minőségű talajokat, vagy épp hideg, aszályos kelési időszak ellensúlyozását teszi majd lehetővé a GreenFert mIKRo Eko Starter, míg kimondottan az olajosnövények igényeihez hangoltan a kínálatban találjuk majd GreenFert mIKRo Olajos Starter készítményét is. A korábbi Nutrikon termékek egy része is folytatja majd az új márkanév alatt, starterek mezőnyében ilyen lesz például a GreenFert mIKRro Algit Starter.

2. Hiánypótló lombtrágyák és folyékony starter műtrágyák

Az IKR Agrár kínálatából a csehországi Lovochemie lombtrágyákkal dolgozó gazdálkodók fellélegezhetnek, a kimagasló tápanyagtartalmú levéltrágyákat nem vonják ki az integrátorcég kínálatából. Dr. Márton Lénárd hangsúlyozza, a GreenFert lombtrágyák tovább bővítik a termelők lehetőségeit az oksági alapon végzett célzott tápelempótlás terén.

„A GreenFert lombtrágyák kiegészítik majd a Lovochemie lombtrágya-kínálatunkat például olyan hiánypótló termékekkel, mint a magas foszfor- és nitrogéntartalmú GreenFert Fluid Starter folyékony starter műtrágya. A mostani extrém mikroklimatikus viszonyok között kulcskérdés, hogy az állományok indulását optimális tápelemfeltöltéssel támogassuk, hiszen jó körülmények között ez az előny kitart a tenyészidőszak végéig, míg aszályos periódusban elkerülhetővé válhat a segítségével a terméscsökkenés.”

Az aszálytűrés növeléséhez a GreenFeert termékek közül a GreenSpeed Plus terméket vethetjük be, amely a mikroelemek között a szilícium kedvező élettani hatásait is kiaknázza.

„A GreenSpeed Plus az IKR Agrár palettáról sokak által ismert és kedvelt Lovospeed termékünk továbbfejlesztett változatát jelenti. A magas nitrogéntartalmú lombtrágya a magnézium-, kén- és mikroelem-kiegészítésen túl tartalmazni fog szilíciumot is. A sokszor mellőzött szilícium sok tekintetben fontos építőköve a növényi életnek. Segíti a nagyobb növényi zöldtömeg képződését, a sejtfalakban lerakódva növeli a sérülésekkel és kórokozókkal szembeni ellenállóságot, kedvező hatással van az ionos egyensúlyra, csökkenti a környezeti stresszekkel szembeni kitettséget és növeli a növények aszálytűrését.”

A GreenFert kínálatban ezen felül elérhetőek lesznek kiemelkedő réz-, bór- és kalciumtartalmú prémium lombtrágyák is, mint speciális mikrobiológiai készítmények (Hi Spore, titaN, mIKRo-CELL), valamint olyan magtrágyák is, mint a GreenFert Seed Mix. Az eddigi újdonságok mellett az IKR Agrár szakmai stábján belül az új üzletág részeként egy területi szaktanácsadói csapat is megkezdi a munkáját. A 10 fős stáb országos lefedettséggel segíti majd az új termékek alkalmazását, nyomon követik az eredményeket a termelési gyakorlatok további fejlesztéséhez.

Maximális termés a hagyományos NPK termékeknél hatékonyabban dolgozó, mégis elérhető árú minőségi műtrágyákkal? Válassza a GreenFert termékcsaládot az IKR Agrártól! Értékesítőink országos lefedettséggel várják megkeresését: www.ikragrar.hu/kapcsolat. Látogassa meg webshopunkat is: www.ikragrar.hu/gazdabolt.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03