Ez most komoly? Ennyiért melóznak az idénymunkások a horvát gyümölcsösökben

Ez most komoly? Ennyiért melóznak az idénymunkások a horvát gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
A horvát mezőgazdaság nem válogatja a kezeket melyek a gyümölcsöket szedik. Az órabér 22 horvát kúna, a helyiek ezt túl alacsonynak találják. Nepáli munkások sietnek a segítségükre, vagyis olyan emberek mentik meg a helyzetet, akiknek az otthona 6000 kilométerre van. Az órabérek túl alacsonyak, a horvát idénymunkások többet kérnek, a gazdák pedig ezt már nem tudják megfizetni, így a megoldás Nepálból érkezik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyik legnagyobb horvát gyümölcsösben a traktorok állnak. A kosarak üresek. Hatezer tonna Fuji, Breborn, Jonagold, Golden delicious, Granny smith és Gala várakozik az ágakon. A szüretet az időjárás leállította, de ahhoz, hogy egyáltalán elkezdődhessen, a gyümölcsös igazgatójának el kellett kezdenie a tervezést - időben, azaz hat hónappal előtte. Az igazgatónak 30 munkása van, de a szürethez 300-ra van szüksége - írja a total-croatia-news.com-ra hivatkozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Körülbelül száz helyi lakosunk van, akiknek biztosítottuk a gyümölcsösbe való utaztatását, és 200 külföldi munkásunk, akik részben a régióból, de főleg Nepálból származnak, akiknek minden alapvető szükségletüket biztosítottuk, beleértve a szállást és az étkezést, valamint a munkavégzés helyszíne és a szállás közötti közlekedést. Ők azok, akik már második éve mentik meg a horvát almatermést

- mondta Ivona Tupek, a Moslavina Fruit igazgatója. A munkások a szüret végéig maradnak, a termelőknek pedig nincs más választásuk, bármennyire is bonyolult a munkaerőbehozatali eljárás.

Ezek bonyolult eljárások, ami a munkavállalási engedélyeket és a szerződéseket illeti, valamint a Horvátországba való belépést és az itt tartózkodást, így sajnos kénytelenek vagyunk külföldi munkaerőre támaszkodni, bármennyire is nehéz őket megszerezni

- közölte Tupek. Ebben a gyümölcsösben egy átlagos idénymunkás nyolc óra alatt 800 kilogramm almát szed le, de vannak olyanok is, akik kétszer ennyit szednek le ugyanabban az időben. A különbség gyakran az életkorból adódik. A fiatal nepáliakkal ellentétben a hazai munkaerőt többnyire nyugdíjasok alkotják.

A gyümölcsösökben a jelenlegi szezonális munkaerő általában idősebbek, ahol egy újabb problémához érkezünk, ami magának a munkaerőnek a hatékonysága és minősége. Általában örülünk, ha kapunk egy alkalmazottat annak a minőségnek és termelékenységnek a rovására, amit a szüret során nyújtani tudnak

- tudatta Luka Cvitan az Almatermelők Szövetségétől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?