Ez most komoly? Ennyiért melóznak az idénymunkások a horvát gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
A horvát mezőgazdaság nem válogatja a kezeket melyek a gyümölcsöket szedik. Az órabér 22 horvát kúna, a helyiek ezt túl alacsonynak találják. Nepáli munkások sietnek a segítségükre, vagyis olyan emberek mentik meg a helyzetet, akiknek az otthona 6000 kilométerre van. Az órabérek túl alacsonyak, a horvát idénymunkások többet kérnek, a gazdák pedig ezt már nem tudják megfizetni, így a megoldás Nepálból érkezik.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az egyik legnagyobb horvát gyümölcsösben a traktorok állnak. A kosarak üresek. Hatezer tonna Fuji, Breborn, Jonagold, Golden delicious, Granny smith és Gala várakozik az ágakon. A szüretet az időjárás leállította, de ahhoz, hogy egyáltalán elkezdődhessen, a gyümölcsös igazgatójának el kellett kezdenie a tervezést - időben, azaz hat hónappal előtte. Az igazgatónak 30 munkása van, de a szürethez 300-ra van szüksége - írja a total-croatia-news.com-ra hivatkozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Körülbelül száz helyi lakosunk van, akiknek biztosítottuk a gyümölcsösbe való utaztatását, és 200 külföldi munkásunk, akik részben a régióból, de főleg Nepálból származnak, akiknek minden alapvető szükségletüket biztosítottuk, beleértve a szállást és az étkezést, valamint a munkavégzés helyszíne és a szállás közötti közlekedést. Ők azok, akik már második éve mentik meg a horvát almatermést

- mondta Ivona Tupek, a Moslavina Fruit igazgatója. A munkások a szüret végéig maradnak, a termelőknek pedig nincs más választásuk, bármennyire is bonyolult a munkaerőbehozatali eljárás.

Ezek bonyolult eljárások, ami a munkavállalási engedélyeket és a szerződéseket illeti, valamint a Horvátországba való belépést és az itt tartózkodást, így sajnos kénytelenek vagyunk külföldi munkaerőre támaszkodni, bármennyire is nehéz őket megszerezni

- közölte Tupek. Ebben a gyümölcsösben egy átlagos idénymunkás nyolc óra alatt 800 kilogramm almát szed le, de vannak olyanok is, akik kétszer ennyit szednek le ugyanabban az időben. A különbség gyakran az életkorból adódik. A fiatal nepáliakkal ellentétben a hazai munkaerőt többnyire nyugdíjasok alkotják.

A gyümölcsösökben a jelenlegi szezonális munkaerő általában idősebbek, ahol egy újabb problémához érkezünk, ami magának a munkaerőnek a hatékonysága és minősége. Általában örülünk, ha kapunk egy alkalmazottat annak a minőségnek és termelékenységnek a rovására, amit a szüret során nyújtani tudnak

- tudatta Luka Cvitan az Almatermelők Szövetségétől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?