Letarolhatja Európát ez a gyümölcs: nincs mese, erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
A 2022-es betakarításból származó moldovai korai szilva első szállítmányai július folyamán kerültek exportálásra. Több mint 3400 tonna szilva jutott el a világ 11 országába a fogyasztókhoz, például: Németországba, Ausztriába, Lengyelországba, Hollandiába, Romániába, Oroszországba.

A fagyok és a szárazság által jellemzett kihívásokkal teli szezon ellenére a moldovai termelők várhatóan több mint 70.000 tonna szilvát fognak betakarítani - írja a moldovafruct.md-re hivatkozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A nagy mennyiségű szállítás a 34. héttől kezdődött a Stanley és a President fajtákkal.

Idén jó szilvatermésünk lesz az öntözésnek és a fejlett termelési technológiáknak köszönhetően. A Stanley szilvából körülbelül 400 tonnát fognak betakarítani. Folyamatban van a GlobalG.A.P. minősítés megszerzése, ami új exportlehetőségeket fog megnyitni

- mondta Ion Bajereanu, a Vilora-VS Kft. operatív igazgatója, a Moldovai Gyümölcstermelők és -exportőrök Szövetségének tagja.

Az elmúlt években a moldovai gyümölcsök sikeresen léptek be új piacokra. 2021-ben Moldova több mint 52 ezer tonna szilvát exportált, amelynek fele az EU piacára került. Idén egy évre 15 ezerről 40 ezer tonnára emelték az EU-ban vámmentesen forgalmazható moldovai szilva mennyiségét. Annak ellenére, hogy Moldova több mint egy tucat szilvafajtát termeszt, a Stanley, a Kabardinca, a Lepotica és a President a legnépszerűbb exportfajták. A legnagyobb mennyiségű moldovai szilva augusztustól novemberig áll rendelkezésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 10. 15:31