Súlyos gondok Belgiumban: drasztikus lépésre készülnek a termelők

agrarszektor.hu
Finanszírozási nehézségekkel kell számolniuk a flamand hajtató kertészeteknek az egekbe emelkedő energiaárak miatt, és műtrágyahiány is fenyeget. Belgiumban tizenkétszeresére nőtt az üvegházakban használt földgáz éves költsége.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Szeptember 15-én meghallgatást tartottak a flamand parlamentben, melynek fő témája az energiaválság volt. A flamand hajtató kertészeteket a Boerenbond termelői szövetség nevében Lode Ceyssens és Hanne Leirs képviselte, akik Jo Brouns flamand gazdasági, innovációs, munkaügyi, szociális gazdasági és mezőgazdasági miniszterrel, valamint a gazdasági, munkaügyi, szociális gazdasági, tudományos és innovációs bizottság tagjaival folytattak eszmecserét - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ceyssens többek között a gáz és az áram árának rendkívül torz arányára mutatott rá.

A kertészeteknek drágán kell földgázt vásárolniuk, hogy teljesíteni tudják az energiaszolgáltatókkal szemben vállalt betáplálási kötelezettségeiket. Az üvegházi termesztők földgázszámlája az idén évi 50 000 euróról 600 000 euróra emelkedett (egy 2 hektáros üvegház esetében). Flandria teljes energiaigényéből az agrárium mindössze 3%-kal veszi ki a részét, viszont az itt felhasznált energia 63%-a földgázból származik

- mondta a Boerenbond elnöke.

A termelők most azt fontolgatják, hogy nem indítanak kultúrákat, nem használnak világítást, vagy megpróbálnak alacsonyabb hőmérsékleten termelni. Ez viszont komoly hatással lesz a terméshozamra, a betakarítás időzítésére, az alkalmazottak számára és az árképzésre is. A termelők akaratlanul is áldozatok: ha az önköltségi árak emelkednek, de az eladási árak nem követik őket, a vállalatuk bajba kerül.

Az energiaválságnak azonban más következményei is vannak. A mezőgazdasági és kertészeti vállalatok jelenleg nem tudnak műtrágyához jutni. Az uniós gyártók leálltak, az orosz ellátás pedig kiesett. Minden vállalat helyzete más és más, de ez a válság mindenkit érint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33