Súlyos gondok Belgiumban: drasztikus lépésre készülnek a termelők

Súlyos gondok Belgiumban: drasztikus lépésre készülnek a termelők

agrarszektor.hu
Finanszírozási nehézségekkel kell számolniuk a flamand hajtató kertészeteknek az egekbe emelkedő energiaárak miatt, és műtrágyahiány is fenyeget. Belgiumban tizenkétszeresére nőtt az üvegházakban használt földgáz éves költsége.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szeptember 15-én meghallgatást tartottak a flamand parlamentben, melynek fő témája az energiaválság volt. A flamand hajtató kertészeteket a Boerenbond termelői szövetség nevében Lode Ceyssens és Hanne Leirs képviselte, akik Jo Brouns flamand gazdasági, innovációs, munkaügyi, szociális gazdasági és mezőgazdasági miniszterrel, valamint a gazdasági, munkaügyi, szociális gazdasági, tudományos és innovációs bizottság tagjaival folytattak eszmecserét - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ceyssens többek között a gáz és az áram árának rendkívül torz arányára mutatott rá.

A kertészeteknek drágán kell földgázt vásárolniuk, hogy teljesíteni tudják az energiaszolgáltatókkal szemben vállalt betáplálási kötelezettségeiket. Az üvegházi termesztők földgázszámlája az idén évi 50 000 euróról 600 000 euróra emelkedett (egy 2 hektáros üvegház esetében). Flandria teljes energiaigényéből az agrárium mindössze 3%-kal veszi ki a részét, viszont az itt felhasznált energia 63%-a földgázból származik

- mondta a Boerenbond elnöke.

A termelők most azt fontolgatják, hogy nem indítanak kultúrákat, nem használnak világítást, vagy megpróbálnak alacsonyabb hőmérsékleten termelni. Ez viszont komoly hatással lesz a terméshozamra, a betakarítás időzítésére, az alkalmazottak számára és az árképzésre is. A termelők akaratlanul is áldozatok: ha az önköltségi árak emelkednek, de az eladási árak nem követik őket, a vállalatuk bajba kerül.

Az energiaválságnak azonban más következményei is vannak. A mezőgazdasági és kertészeti vállalatok jelenleg nem tudnak műtrágyához jutni. Az uniós gyártók leálltak, az orosz ellátás pedig kiesett. Minden vállalat helyzete más és más, de ez a válság mindenkit érint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03