Üresen állnak a brit üvegházak: egyre több termelő kényszerül drasztikus lépésre

Üresen állnak a brit üvegházak: egyre több termelő kényszerül drasztikus lépésre

agrarszektor.hu
Üresen állnak az óriási üvegházak Nagy-Britannia-szerte, a földgáz árának megugrása miatt ugyanis már nem éri meg a termelőknek a zöldségek termesztése. A hírek szerint a zöldségtermelők a szigetországban paprikát, paradicsomot és padlizsánt se ültettek már, mivel az egyébként is magas gázárakat tovább emelte az orosz-ukrán háború, veszteségessé téve a termesztést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sorra hagynak fel a tevékenységükkel a brit kertészek, miután az elszálló földgázárak miatt egyszerűen már nem éri meg nekik a zöldségtermesztés. Az üvegházak felfűtése azonban rengeteg energiát igényel, amelyet a jelenlegi árak mellett egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak - írta meg a Reuters. A kialakult helyzet valószínűleg még magasabbra fogja nyomni az élelmiszerárakat Nagy-Britanniában, ez pedig veszélyezteti az olyan termékek elérhetőségét, mint a hagyományos ételnek tekintett, egyebek mellett a wimbledoni tenisztornán és a nagy londoni szállodákban is felszolgált uborkás szendvics.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A British Growers nevű kereskedelmi szerkezet szerint amíg tavaly körülbelül 25 pennybe került egy uborka előállítása Nagy-Britanniában, ez mára megduplázódott, és amikor az energiaárak tetőzni fognak, várhatóan el fogja érni a 70 pennyt is. A normál méretű uborkát a héten már 43 pennyért árulták Nagy-Britannia legnagyobb áruházláncaiban.

Ez egy nagyon aggasztó időszak, mert már a benzinárak is borzalmasan magasak. Keményen dolgoztunk évekig, hogy eljussunk oda, ahol vagyunk, aztán egyetlen esztendő alatt minden véget érhet

- mondta Anthony Montalbano termelő.

A szakember egy 30 ezer négyzetméteres üvegháza van Roydonban, a Lea-völgyben, ahol családjának három generációja már 54 éve termeszt uborkát. Anthony Montalbano olyan élelmiszerláncok beszállítója, mint például a Tesco. Mint mondta, tavaly még 40-50 pennyt kellett fizetnie egy therm (kb. 3 m3) gázért, de ez idén már elérte a 2,25 fontot is, sőt, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, a sosem látott 8 fontos magasságba is felugrott. Az egyébként évi 3 növényes rendszert használó termelő már így is kihagyta az idei első, januári ültetést, és lehet, a következőt is el kell engednie. Nagy-Britanniában egyébként a műtrágyák ára háromszorosára nőtt a tavalyi évhez képest, de a termesztés elősegítésére és a csomagolásban használt szén-dioxid, és a nehezen elérhető munkaerő is jelentős mértékben megdrágult.

Példátlan helyzetben vagyunk. A költségek növekedése messze meghaladta a termelők azon képességét, hogy bármit tegyenek ellene

- mondta Jack Ward, a British Growers vezetője.

Ez hatalmas visszaesést jelent az zöldségágazat számára, valamint Nagy-Britannia jövőbeli élelmezésbiztonságát is veszélyezteti. Emellett további áremelkedéseket jelent a brit fogyasztók számára, akik már most is nagyobb inflációval néznek szembe, mint a Brexit utáni Európa más országai. A szigetország inflációja 30 éves csúcsra, 6,2%-ra emelkedett februárban, és az előrejelzések szerint 2022 végén meg fogja közelíteni a 9%-ot is, ami az 1950-es évek óta az életszínvonal legnagyobb eséséhez vezethet.

A National Farmers' Union szerint az Egyesült Királyság alvajáróként sétál bele egy élelmezésbiztonsági válságba. A szervezet szerint az ország paprikatermelése a tavalyi 100 millió darabról idén 50 millióra, az uborka 80 millió darabról 35 millióra csökkenhet. Korábban télen Nagy-Britannia a zöldségek, így például az uborka és a paradicsom körülbelül 90%-át importálta, de nyáron szinte mindig önellátó volt.

A Lea-völgyi termelőket tömörítő Lea Valley Growers Association, amelynek tagjai a brit uborka- és édes paprika termelés körülbelül háromnegyedéért felelnek, azt kommunikálta, hogy a tagok 90%-a nem ültetett januárban, a termelők fele pedig még mindig nem ültetett, és nem is fog, ha a gázárak magasak maradnak.

Határozottan hiányozni fog a brit termékek a szupermarketekből. Az viszont, hogy összességében hiányozni fognak-e a zöldségek a polcokról, attól függ, hogy a kiskereskedők honnan és milyen messziről tudják beszerezni azokat

- mondta Lee Stiles, az egyesület titkára.

Nagy-Britannia egyik legfontosabb salátabeszállítói, a holland termelők hasonló kihívásokkal néznek szembe, emiatt pedig már csökkentették az exportjukat. Spanyolországban és Marokkóban nem kell nagyon fűteni üvegházakat, de az a zöldségeket a szigetországba már hűtőkocsikban kell szállítani, ami tovább növeli az időtényezőt és a költségeket. Joe Shepherdson, az Egyesült Királyság Uborkatermelői Szövetségének titkára szerint azok a termelők, akik ültettek, kevesebb hőt használnak fel, de ez csökkenti a termelést és növeli a betegségek kockázatát. A szakember már tavaly októberben is jelezte, hogy az elszabaduló gázárak komoly problémákat okozhatnak az ágazatban, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legnagyobb brit láncok, így például a Tesco, a Sainsbury's, az Asda és a Marks & Spencer elismerik az ágazatra nehezedő nyomást, de állításuk szerint bíznak az ellátás folytonosságában és a termelőkkel kialakított hosszútávú kapcsolataikban. Az, hogy a termelési költségek növekedése milyen mértékben fog magasabb árakat eredményezni az üzletek polcain, az nagymértékben attól függ, hogy a szupermarketek hogy döntenek: maguk veszik-e fel a különbözetet, vagy megpróbálják áthárítani azt a fogyasztókra? A piacról vásárló kisebb kereskedők viszont komoly nehézségekbe ütközhetnek a következő időszakban. A termelők segítséget kértek a kormánytól, és lobbiztak a gázadók és illetékek eltörlése érdekében is, de Rishi Sunak pénzügyminiszter nem említette ezt a múlt héten a tavaszi költségvetésben.

A lehangoló helyzet ellenére Anthony Montalbano végül úgy döntött, a következő hónapban ültetni fog, mert attól tart, hogy ha azt is kihagyná, elveszítené a jövőbeni szerződéseit. Az viszont előfordulhat, hogy megkockáztatja a brit időjárást, és "hidegen" neveli növényeit, kevés, vagy szinte egyáltalán semmi hőt nem használva.

Úgy érzem, nincs más választásom, ha nem próbálom meg, akkor elveszítem a megélhetésemet. És hogy ki fogok tudni hozni belőle valamit? Már akkor nagyon boldog leszek, ha nullszaldósra ki tudom hozni az idei évet

- mondta Anthony Montalbano.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?