Óriási előrelépés a talajvédelemben: új eszközt adtak a gazdák kezébe a kutatók

agrarszektor.hu
A talajok állapotának ismerete, a talajban zajló folyamatok megértése, a talajjal kapcsolatos információk iránti igények mind hazai, mind nemzetközi szinten számottevőek és folyamatosan bővülnek. Nem lesz ez másképpen az elkövetkező KAP tervezési időszakban sem, ahol a talaj védelmére teendő intézkedések prioritásba kerülnek, hiszen ezen erőforrás degradációs - azaz minőségi romlásának és eróziójának - folyamatainak megállítása nagyon fontos feladat mindenki számára.

A talaj a gazdálkodóknak a gazdák legfontosabb termelőeszköze, melynek törődésre, együttműködésre van szüksége annak érdekében, hogy megfelelő szerkezetessége, szervesanyagtartalma, a talajban lévő életközösségek által még évezredekig segítse a biztonságos élelmiszertermelést. Ehhez azonban odafigyelés és gondoskodás kell mindenki részéről - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A talajtulajdonságok áttekintését segíti a helyszíni vizsgálatokon túl - mely nagyon fontos - egy interaktív, mindenki számára elérhető adatbázis, ezáltal az országos kitekintés is bővíthető.

Fenti igények, célok elérése érdekében az ATK Talajtani Intézet (ATK TAKI) pályázati keretek között elkészítette a DOSoReMi térinformatikai adatbázist, ahol az ország területére vonatkozóan böngészhetünk többek között a területek talajának kémhatásviszonyairól, fizikai féleségéről, mész- illetve szervesanyagtartalmáról. Ugyanezen oldalon az Atlasz menüben térképi állományok által is lehet tájékozódni a leírt tulajdonságok mellett a talajtípusok előfordulásáról, a nátriumsók helyzetéről, a szikesedésre hajlamos, vagy szikes egységekről is. Természetesen ezen adatbázisok nem helyettesítik a helyspecifikus adatokat, de hasznos információkkal gazdagíthatják az ágazat szereplőit. Amennyiben valaki kíváncsi környezete talajviszonyaira az alábbi linken elérhető oldalon böngészhet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?