Letarolhatja Európát ez a török gyümölcs: nincs mese, erre jobb felkészülni

Letarolhatja Európát ez a török gyümölcs: nincs mese, erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
Törökország a világ harmadik legnagyobb őszibarack- és nektarintermelője, 2021-2022-es szezonban meghaladta az Európai Uniót, ezzel a világ vezető exportőrévé vált. Őszibarackot és nektarint elsősorban a tengerparti Bursa, Canakkale, Izmir és Mersin tartományokban termesztenek, ahol az őszibarack a termelés közel 80 százalékát teszi ki.  A termelés 2001-02 és 2011-12 között meglehetősen stabil volt, átlagosan 500 000 tonna.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A termelés 2012-13-ban ugrott először 600 000 tonna fölé, 2015-16 óta nem csökkent - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A termelés bővülése nagyrészt a nektarin növekvő népszerűségének köszönhető, mind a belföldi és külföldi fogyasztók körében.  Az őszibarack termesztési területe az elmúlt 10 évben kissé csökkent, de ezt ellensúlyozta a nektarintelepítés növekedése, így az ültetvények összterülete továbbra is csaknem változatlan maradt.  Az őszibarack- és nektarintermelők a régebbi fajtákat újabb, nagy hozamú fajtákra cserélték, aminek eredményeként a terméshozam az elmúlt évtizedben közel 30 százalékkal nőtt.  A termelők a nagy sűrűségű telepítések gyakorlatát is átvették, új fajtákat és alanyokat használnak, valamint korszerű ültetvényrendszereket telepítenek. Ezeket a változásokat részben a kormányzati programok is elősegítették, amelyek támogatást nyújtanak a különböző költségekhez, többek között az üzemanyag, a műtrágya és a facsemeték költségeihez. Mindez javította a termelést és a hozamot, így az előrejelzések szerint a termelés 2022-23-ban először haladhatja meg a 900 000 tonnát, 940 000 tonnára emelkedve.  Ez 150 000 tonnás növekedést jelentene 5 év alatt. A hazai fogyasztás továbbra is a belföldi felhasználás túlnyomó többségét teszi ki frissen, de feldolgozva is fogyasztják, különösen gyümölcslevek és nektárok formájában.

Az export szinte megállás nélkül nőtt, kivéve a 2019-20-as szezonban bekövetkezett visszaesést, amelyet a kulcsfontosságú közel-keleti piacokra irányuló export csökkenése jellemzett, az előrejelzések szerint 2022-23-ban a termelés 18 százalékát teszi majd ki. 2021-22-ben Törökország először lett a legnagyobb exportőr, kiszorítva ezzel az Európai Uniót az évtizedekig tartó vezető szerepéből. Az Európai Uniót 3 egymást követő évben a termést károsító időjárás sújtotta, különösen a legnagyobb termelő és exportőr Spanyolországban, ami jelentősen csökkentette az uniós exportkínálatot. Törökország azonban a termelés javítására tett erőfeszítései révén olyan helyzetbe került, hogy 2022-23-ban is az első számú beszállító maradhat, valamint a világ exportjának több mint 20 százalékát adhatja. Az elmúlt 5 évben Oroszország volt Törökország első számú piaca, amely átlagosan az export több mint 65 százalékát jelentette. Eközben Törökország bővítette globális jelenlétét, 13 új piacot szerzett, így 2021-22-ben összesen 57 piacot ért el. Az export bővítésére irányuló további erőfeszítések keretében a törökországi Égei-tengeri Exportőrök Szövetsége az Égei-tengeri Egyetemmel együttműködve a növényvédőszer-használat jobb ellenőrzésén dolgozik azzal a szándékkal, hogy növelje az Európai Unióba, a második legnagyobb piacára irányuló szállítmányokat. Az előrejelzések szerint az összes export mennyisége 2022-23-ban kissé csökkeni fog 165 000 tonnára, ellenben a szállítások várhatóan növekedni fognak, ahogy az új ültetvények teremni kezdenek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?