2022. december 4. vasárnap Borbála, Barbara

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.10.02. vasárnap

agrarszektor.hu
A több-kevesebb napsütést követően nyugat felől nagy területen erősen megnövekszik a felhőzet - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2022.10.02.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2022.10.02.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2022.10.02.) napon.

2022.10.02. vasárnap: A több-kevesebb napsütést követően nyugat felől nagy területen erősen megnövekszik a felhőzet. A Dunántúlon gyenge, időszakos eső, míg az északkeleti megyékben futó zápor fordulhat elő. Az északnyugati szél megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul, késő estére 10 és 16 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás vasárnap már nem terheli szervezetünket.

A következő napon várható időjárás

2022.10.03 hétfő: Felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. Helyenként előfordulhat zápor, északkeleten esetleg egy-egy zivatar is kialakul. Hajnalra a szélvédett, kevésbé felhős helyeken pára-, ködfoltok képződhetnek. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik. Délutánra 15 és 19 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Ezért pusztulnak otthon a növények: íme 7 ok, amit a legtöbben észre sem vesznek

A lakásban sincsenek biztonságban a növényeink, bármikor megtámadhatja őket egy-egy kártevő, a legtöbb esetben azonban nehéz meghatározni, mi okozza éppen a problémát, és mit tehetünk ellene. Találkozhatunk a növényen például takácsatkával, liszteskével, levéltetűvel, de akár pajzstetűvel is. Összegyűjtöttük a leggyakoribb szobanövény-pusztító kártevőket, és azt is megmutatjuk, melyik ellen, hogyan lehet védekezni. 

Ezért megy most rengeteg magyar az erdőkbe: sokan nem is tudják, de veszélyes lehet

A tavasz és a nyár hosszúra nyúlt, száraz és csapadékmentes időszaka után az elmúlt hetekben beköszöntött az igazi ősz. A hűvösebb, csapadékosabb időjárás pedig megtette a hatását, megszűnt a mezőgazdasági aszály az országban, és beindult a gombák növekedése is. Ilyenkor rengeteg magyar látogat ki az erdőkbe, hogy ízletes erdei gombákat gyűjtsön. Sokan azonban nem tudják, milyen előírásoknak kell megfelelni, milyen szabályokat kell betartani a gombászás során, pedig ezen szabályok nem ismerete komoly veszélyeket rejthet az ember pénztárcájára és egészségére, komolyabb esetekben életére nézve.

Ebbe most sokan belevágnak: komoly támogatást kaphat, aki ilyen növényt termeszt

Bár a lucerna mindig is fontos takarmánynövénynek számított Magyarországon, a 2000-es évek elejétől folyamatosan csökkent a hazai termőterület. A hazai termesztés az utóbbi évtizedekben a mélypontot a 2009 és 2013 közötti években érte el, de aztán 2016-ban egy hirtelen megugrás volt megfigyelhető a lucerna vetésterületében. A 2022-es év pedig egy újabb komoly növekedést hozott e takarmánynövény termesztésében, ami nem kis részben az idei év január 1-jével meginduló agrárkörnyezetgazdálkodási pályázatnak (VP-AKG) köszönhető. Vetőmagfronton azonban a keresleti piac hatásai érvényesülnek, nemcsak hazánkban, de egész Európában. A magas igények és a növény termesztéséhez kapcsolódó támogatások miatt azonban szinte borítékolni lehet, hogy a következő időszakban is magas lesz az érdeklődés a lucerna iránt.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?