2023. június 1. csütörtök Tünde

Óriási baj van a magyar földeken: csak így kerülhető el a növények károsodása

MTI
Az elvetett kalászosok egyenletes keléséhez, fejlődéséhez további esőre lenne szükség, de a következő egy hétben nem várható csapadék - írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elemzés szerint az elmúlt egy hétben átmenetileg kissé mozgalmasabbra fordult az ország időjárása október első feléhez képest, több-kevesebb csapadék is hullott, jellemzően a Dunántúlon és az északi országrészben, de 5 millimétert meghaladó mennyiség csak kevés helyen esett. 

Az elmúlt három hétben gyakorlatilag csak annyi eső volt, ami az elmúlt napokban, ez pedig ismét jelentősen, 20-35 milliméterrel kevesebb, mint az ilyenkor szokásos mennyiség. Az elmúlt egy hónap csapadékmennyisége a szeptember végi esőkkel együtt is nagy területen kevesebb a sokéves átlagnál, különösen az északnyugati országrészben illetve a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön hullott a szokásosnál kevesebb csapadék - írták. Hozzátették: a talajok felszín közeli része egyre szárazabb, a Dunántúl északkeleti részén és az Alföldön 50 százalék alá csökkent a nedvességtartalom a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában, de vannak területek, ahol már a kritikus 40 százalékot sem éri el ez az érték.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az északi és a délnyugati országrészben jó a talajok nedvességellátottsága, a Kisalföldön és az Alföldön azonban a felszín közeli és a mélyebb rétegek egyaránt szárazak - írták. Az elemzés szerint a hőmérséklet meglehetősen tág határok között mozgott az elmúlt egy hétben, de összességében jellemzően 3-5 fokkal magasabb volt az ilyenkor szokásosnál. Hozzátették, az őszi kalászosok vetéséhez október közepéig megfelelő nedvesség állt rendelkezésre a talajokban, azóta azonban a felszín közeli talajréteg egyre szárazabb. A közelmúlt gyenge esői az Alföldön nem nyújtottak kellő nedvességet a szép, egyenletes keléshez. A kalászosok egyenletes fejlődéséhez további esőre lenne szükség, de a következő egy hétben csendes őszi időre van kilátás számottevő csapadék, és lehűlés nélkül.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?