Nagy eső jöhet szerdától: térképen mutatjuk, hol, mennyi csapadék várható

agrarszektor.hu
Átalakulás kezdődik időjárásunkban, egy Skandinávia fölött megerősödő anticiklon keleti peremén hideg, sarkvidéki levegő indul meg délre, miközben az Atlanti-óceán felől enyhe, nedves légtömegek érkeznek a kontinens belseje felé. A két különböző légtömeg pont a térségünk fölött fog keveredni, a Földközi-tenger középső medencéje fölött mediterrán ciklonok is jó eséllyel kialakulhatnak, emiatt csapadékosabb időszak veszi kezdetét.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Kedden délnyugatról északkelet felé már átvonul fölöttünk egy esőt, záporokat okozó csapadéksáv, helyenként 5 mm-t meghaladó mennyiség is összegyűlhet. Szerdán pedig már egy mediterrán ciklon okozhat egyre többfelé esős időt. A jelenlegi számítások szerint legkisebb eséllyel északon, északkeleten eshet, ugyanakkor az ország déli felén kiadós csapadék hullhat. A Dunántúlon egyre többfelé feltámadhat az északi szél. Hideg még nem lesz, délután 8-13 fokot mérhetünk - írja az Időkép.

A hét második felében a Kelet-, Északkelet-Európa fölött felgyülemlett hideg levegőből valamennyi már hozzánk is eljuthat, miközben újabb mediterrán ciklonok alakulhatnak ki, és hozhatnak ismétlődő csapadékot. Az északi-északkeleti országrészben valószínűleg péntekre hűlhet le a magasabb légrétegekben és talaj közelében is olyan mértékben a levegő, hogy az eső mellett már a havas eső, hó is megjelenhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?