Meglepő, ami a francia körtével történt: erre sokan nem számítottak

agrarszektor.hu
Az Agreste legfrissebb prognózisa szerint az idei francia körtetermés volumene 143 ezer tonna körül várható, ami jóval több, mint a kétszerese a tavaly betakarított mennyiségnek. A szokásosnál korábbi szezonkezdet azonban rossz hatással van a körte árára, emiatt a keresletre is.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az Agreste október végén adta ki a legfrissebb előrejelzését a francia körtetermést illetően. E szerint az idei évben 143 ezer tonna körüli termés várható, ami jóval több, mint a duplája, csaknem háromszorosa a tavalyi súlyosan fagykáros termésnek, és csaknem 20%-kal múlja felül az előző öt év átlagát - olvasható a FruitVeB oldalán. Az Európára becsült 20%-os növekedés a körtetermesztésben elsősorban Olaszországban következik be, ahol 2021-hez képest várhatóan megduplázódik a termésmennyiség, míg Portugáliában és Spanyolországban jelentős csökkenés várható, az előbbi országban 26%-os, az utóbbiban pedig 17%-os. De hogyan is alakultak a volumenek a legnagyobb francia körtetermesztő régiókban?

Provence-Alpes-Cote d'Azur (PACA): a legnagyobb, 2300 hektár ültetvényterületű termesztő régióban az idén várható volument 54,3 ezer tonnára teszik, ami megközelíti a potenciális termőképességet. Ez azért is nagyon fontos eredmény, mert tavaly itt volt a legsúlyosabb fagykár.

Rhone-völgye: a nyári hőhullám és az aszály miatti kalibercsökkenés ellenére is jelentős termésnövekedés várható. A nagy meleg miatt a körtét a szokásosnál 15 nappal korábban kezdték el szedni az idén ebben a régióban.

Languedoc-Roussillon: A Rhone-völgyéhez hasonlóan a növények fenofázisa a szokásosnál jóval előrébb jár. Bár itt is tapasztaltak méretcsökkenést, összességében itt is nőtt a termésmennyiség a tavalyi évhez képest.

Centre - Val de Loire: A Vilmos körte betakarítása 10 nappal korábban kezdődött, de ez volt az egyetlen olyan körzet, amelyet az idén is károsítottak a tavaszi fagyok. Ezért a tavalyinál jobb termés várható ugyan, de a régió még az idei évben sem tudja hozni teljes termőpotenciálját.

Pays de la Loire: a tavaszi bőséges virágzást követően jó kilátásokkal indult a szezon ezen a területen. Ehhez jön még az a tény is, hogy az utóbbi 5 évben ebben a régióban csaknem 20%-kal bővült a termőterület is.

A körte árára nincs jó hatással a szokásosnál korábbi szezonkezdet, mivel pont akkor került a piacokra, amikor azok még javában más nyári gyümölcsökkel voltak telítettek, így a körtét nem csak a tavalyinál, hanem az 5 éves átlagárnál is lényegesen olcsóbban lehetett értékesíteni. Franciaországban a gyümölcsfogyasztás jelenlegi trendje egyébként is az őszibarackot és a kajszibarackot favorizálja. A körte kiváló beltartalmi értékei (elsősorban a magas cukortartalom) ellenére is nehezen volt értékesíthető a lanyha kereslet miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?