Döbbenetes hírek érkeztek a magyar kukoricáról: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes hírek érkeztek a magyar kukoricáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Mindössze 3,41 tonna volt a hazai kukorica hektáronkénti átlaghozama idén, az összes termés pedig a 2,4 millió tonnát sem éri el. Ráadásul nemcsak mennyiségi problémák vannak a terméssel, a magyar takarmányosok ugyanis nagyon rossz véleménnyel vannak az idei termés minőségéről is, és emiatt nem igazán tudnak árut vásárolni sem.  Az import közben folyamatosan áramlik az országba, november közepéig már 560 ezer tonna kukorica jött be az elmúlt négy és fél hónapban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján november 8-áig 663,9 ezer hektárról került le kukorica Magyarországon, ami a szakértők szerint a betakarítás végét jelentette. A hivatalos adatok szerint ugyanakkor 941,6 ezer hektár a kukorica összes betakarított területe hazánkban, ez viszont így azt jelenti, hogy több mint 247 ezer hektárról nem került kukoricatermés a tárolókba, mivel korábban lesilózták, vagy teljesen tönkrement a termés. Az átlaghozam 3,41 tonna volt hektáronként, az összes termés pedig 2,37 millió tonna - mondta a VG-nek Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) főtitkára. Ez igencsak extrém helyzetnek számít, hiszen például tavaly csak az export volt 3,4 millió tonna. 

Nagy István agrárminiszter a napokban arról beszélt, hogy körülbelül 3 millió tonna kukorica hiányzik a hazai piacról, amiről Pótsa Zsófia is azt mondta, hogy ez - némi exportot is feltételezve - reális szám. Szerinte ugyanakkor a hazai igény kétmillió tonnával is kielégíthető lenne. A hiányzó termés döntően Ukrajnából érkezhet hazánkba, július 1-je és november 14-e között havi 218 ezer tonna gabona érkezett. Az említett négy és fél hónapban 560,4 ezer tonna kukorica, 131,7 ezer tonna búza, napraforgóból 145,7 ezer, napraforgódarából 19,6 ezer, repcemagból 69,8 ezer, szójababból 33 ezer, szójadarából pedig 21,6 ezer tonna volt az Ukrajnából beérkezett áru mennyisége. Pótsa Zsófia szerint az import nagy része Magyarországon marad.

Nemcsak az idei kukoricatermés mennyiségével van azonban gond Magyarországon, egyre több helyről hallani ugyanis, hogy minőségi problémák is vannak. Az Agrárminisztérium novemberi közleménye szerint a laboratóriumi vizsgálatok alapján az látható, hogy a minőségi panaszok csak az ország bizonyos régióiban jelentkeznek, és a mérések alapján a bevizsgált tételek mindössze 5-15 százalékában jelentkeztek ilyen eredmények. A piaci szereplők elmondásai szerint azonban a felvásárlók valóban nem mindenütt vásárolják meg a kukoricát, vagy csak akkor, ha minőségi tanúsítvány bizonyítja, hogy az áru nem toxinos. Pótsa Zsófia szerint a takarmányosok nagyon rossz véleménnyel vannak az idei termés minőségéről, és elmondásuk szerint nem igazán tudnak vásárolni, és ők az agrártárca által közöltnél nagyobb arányú problémáról beszélnek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13