Meglepő, ami a lengyel uborkával történt: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu
Lengyelországban a belföldi üvegházakban hajtatott uborka a friss zöldségek piacán a leginkább volatilis árú termékek közé tartozik. Különösen a szezon elején és végén tapasztalhatók egyik hétről a másikra nagy áringadozások, amikor a kereslet és a kínálat rövid idő alatt változhat. Az idei szezonban azonban november közepén inkább magasnak, de stabilnak mondható a termék ára.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A hazai üvegházi uborka a nagykereskedelemben már a végét járja, az új szezon pedig február közepén szokott indulni. A kínálat alacsony, az árak pedig kis mértékben emelkedtek, és jóval magasabbak, mint az elmúlt év azonos időszakában. Jelenleg a lengyel nagykereskedelemben a hazai hajtatott uborkát 7,00-8,00 PLN/kg áron kínálják (606-692 Ft/kg), ami átlagosan 7,50 PLN/kg-nak felel meg (650 Ft/kg). Összehasonlításképpen, egy évvel ezelőtt ez még 5,50 PLN/kg (475 Ft/kg) volt. A jelenlegi átlagár nem a legmagasabb az elmúlt évtizedet tekintve a szezon ezen szakaszában. Magasabb, mint a tavalyi, de a 2018-as rekord (9,00 PLN/kg - 780 Ft/kg) alatt van - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árak tekintetében tehát semmi rendkívüli nem történik ezen a piacon: a termelési költségek növekedése és a termelők előtt álló kihívások, mint például az üvegházak energiahordozóinak, fűtőanyagainak ára azonban megdrágult. A jelenlegi szezon második felében, szeptember végén-október elején már volt egy mostaninál magasabb nagykereskedelmi átlagárcsúcs (8,00 PLN/kg - 692 Ft/kg). Aztán jött egy viszonylag hirtelen bezuhanás, amelyet a Spanyolországból származó import okozott. Az importőrök ajánlataiban a Spanyolországból behozott üvegházi uborka ára november elején 4,00-5,00 PLN/kg (345-432 Ft/kg) szinten volt. Az importdömping végével a kínálat csökkent, és az árak újra jelentősen emelkedtek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21