Áll a bál Németországban: érik a krízis, kifakadtak a gazdák

agrarszektor.hu
A Német Kertész Szövetség (ZVG, Zentralverband Gartenbau e.V.) főtitkára, Bertram Fleischer a Bundestag Élelmiszer- és Mezőgazdasági Bizottságának február 6-i meghallgatásán éles kritikával illette a fenntartható növényvédelemre vonatkozó európai javaslatokat. A ZVG továbbra is irreálisnak tartja a rendelettervezet követelményeit, és világos célok kijelölését követeli.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Kemény kritikával illette a ZVG főtitkára a a fenntartható növényvédelemre vonatkozó európai javaslatokat. Bertram Fleischer szerint ugyanis a szabályozástervezet követelményei egyértelműen irreálisak, és a cégek szempontjából sem okszerűek. A tervezet legkevésbé sem veszi figyelembe azt a haladást, amit Németország a felhasznált növényvédő szerek mennyiségének és veszélyességének mérséklése terén elért, valamint figyelmen kívül hagyja a 2009/128 irányelv példamutató németországi bevezetését is - olvasható a FruitVeB oldalán.

A szakember emellett emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság kompromisszumos javaslatot rakott le az asztalra, ám a ZVG arra szólította fel a Tanácsot és a Parlamentet, hogy a következő időszakban lefolytatandó tárgyalások során igyekezzen érvényre juttatni arányérzékét, illetve próbálja meg a gazdaságos kertészeti termelés szempontjából is vizsgálni a javaslatot. Bertram Fleischer szerint a növényvédő a szerek betiltása és a biológiai valamint alacsony kockázatú szerek kizárólagos előtérbe helyezése óriási réseket hagy a növényvédelmi tervekben, inkább az integrált megközelítés erősítésére lenne szükség. A ZVG ezen felül a világos, elérhető célok meghatározását, az egyes tagállamokban hatályos különböző követelmények figyelembe vételét, valamint gyakorlati irányelvek megfogalmazását követelte a termelő vállalkozások számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?