Áll a bál Németországban: érik a krízis, kifakadtak a gazdák

Áll a bál Németországban: érik a krízis, kifakadtak a gazdák

agrarszektor.hu
A Német Kertész Szövetség (ZVG, Zentralverband Gartenbau e.V.) főtitkára, Bertram Fleischer a Bundestag Élelmiszer- és Mezőgazdasági Bizottságának február 6-i meghallgatásán éles kritikával illette a fenntartható növényvédelemre vonatkozó európai javaslatokat. A ZVG továbbra is irreálisnak tartja a rendelettervezet követelményeit, és világos célok kijelölését követeli.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kemény kritikával illette a ZVG főtitkára a a fenntartható növényvédelemre vonatkozó európai javaslatokat. Bertram Fleischer szerint ugyanis a szabályozástervezet követelményei egyértelműen irreálisak, és a cégek szempontjából sem okszerűek. A tervezet legkevésbé sem veszi figyelembe azt a haladást, amit Németország a felhasznált növényvédő szerek mennyiségének és veszélyességének mérséklése terén elért, valamint figyelmen kívül hagyja a 2009/128 irányelv példamutató németországi bevezetését is - olvasható a FruitVeB oldalán.

A szakember emellett emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság kompromisszumos javaslatot rakott le az asztalra, ám a ZVG arra szólította fel a Tanácsot és a Parlamentet, hogy a következő időszakban lefolytatandó tárgyalások során igyekezzen érvényre juttatni arányérzékét, illetve próbálja meg a gazdaságos kertészeti termelés szempontjából is vizsgálni a javaslatot. Bertram Fleischer szerint a növényvédő a szerek betiltása és a biológiai valamint alacsony kockázatú szerek kizárólagos előtérbe helyezése óriási réseket hagy a növényvédelmi tervekben, inkább az integrált megközelítés erősítésére lenne szükség. A ZVG ezen felül a világos, elérhető célok meghatározását, az egyes tagállamokban hatályos különböző követelmények figyelembe vételét, valamint gyakorlati irányelvek megfogalmazását követelte a termelő vállalkozások számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?