Özönlik be az ukrán almalé a lengyelekhez: teljesen letarolta az országot

agrarszektor.hu
Az Európai Unió az orosz invázió kitörését követően 2022. májusában vámmentességet biztosított az Ukrajnából behozott termékekre, és ez az intézkedés idén június 5-éig még hatályban is marad, ha ugyan meghosszabbításra nem kerül. A 2022-re vonatkozó teljes évi külkereskedelmi adatokból világosan látszik, hogy óriási mértékben megnőtt a Lengyelországba beáramló ukrán almalésűrítmény (AJC) volumene, különösen 2022 utolsó hónapjaiban, ami komoly hatással volt a lengyel ipari alma felvásárlási árára.

Az Eurostat adatai szerint az ukrán koncentrátum importjának mennyisége a 2021-es 5739 tonnáról 2022-ben 37286 tonnára emelkedett, ami egyrészt 550%-os növekedés, másrészt 260 ezer tonna feldolgozott léalmával egyenértékű, ami még lengyel léptékben mérve is igen jelentős tétel. A vámmentes ukrán áruk beáramlása nemcsak az alma piacán jelent súlyos gondokat (miközben problémát jelent, hogy a rekordközeli hazai termést hová exportálják a lengyelek), hanem már összeomlott a lengyel gabona és fagyasztott málna piaca is. Idén januárban az import AJC mennyisége az őszi tételekhez képest sokkal kisebb ugyan, de Lengyelországban még mindig országszerte látni ukrán tartálykocsikat feldolgozóüzemek környékén - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gázárak csökkenése és az importtételek volumenének csökkenése meghozta a léalma árának várva várt emelkedését, aminek a lengyel termelők értelemszerűen örülnek, és már 60 PLN/kg (48 Ft/kg) körül jár az átlagár - kérdés, hogy ez az emelkedés mennyivel korábban következhetett volna be az import nélkül. A Lengyelországba irányuló moldáv AJC szállítások mennyisége viszont 27%-os csökkenést mutat: a 2021-es 14 ezer tonnához képest 2022-ben 10,1 ezer tonna érkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06