Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.03.01. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.03.01. szerda

agrarszektor.hu
Északkelet felől érdemben csökken a felhőzet, az ország azon felében délután már derült vagy gyengén felhős, napos idő várható - derül ki az Agrárszektor szerdai (2023.03.01.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2023.03.01.) napon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2023.03.01.) napon.

2023.03.01. szerda: Északkelet felől érdemben csökken a felhőzet, az ország azon felében délután már derült vagy gyengén felhős, napos idő várható. A nyugati, délnyugati tájakon azonban erősen felhős marad az ég, és a délnyugati határ közelében reggel még havazás, havas eső, eső is előfordulhat, délután már inkább csak néhol lehet gyenge eső. Az északkeleti szél napközben megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 4 és 9, a Dunától keletre 9 és 13 fok között alakul. Késő estére -4 és +4 fok közé süllyed a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár időjárási front nincs térségünkben, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2023.03.02 csütörtök: Délnyugaton felhős idő várható, északkelet felé haladva már egyre kevesebb felhő zavarja a napsütést. Az ország délnyugati felén helyenként kisebb eső előfordulhat. Az északi, északkeleti szél jobbára mérsékelt marad. A csúcsérték 5 és 12 fok között alakul, délnyugaton lesz hűvösebb.

Friss híreink:

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a magyarok az ír húsfeldolgozókban

Írországban, amely az Európai Unió egyik legnagyobb burgonyatermelője, de a tej- és hústermeléséről legalább ennyire ismert. A szigetország azonban jelentős munkaerőhiánnyal küzd, így a külföldiek rendkívül rövid időn belül elhelyezkedhetnek ott, jóformán bármelyik ágazatban. De mire számíthat az, aki az élelmiszeriparban, vagy a mezőgazdaságban szeretne dolgozni? Milyen körülmények és milyen fizetés vár arra, aki egy ilyen helyen áll mnukába? Az Agrárszektor erről kérdezte meg az Írországban élő és dolgozó magyarokat.

Hiába van bőven itthon is, német levendulával vannak tele a magyar kozmetikumok

A magyar kozmetikumgyártók többsége Németországból és Belgiumból szerzi be a levendula-illóolajat, egy literhez ugyanis 65-75 euró közötti áron is hozzá lehet jutni, míg itthon 110 euróba is kerülhet ez a mennyiség - tájékoztatta az Agrárszektort Varga Péter Pál levendulatermesztő, gerincsebész, az Országos Gerincgyógyászati Központ alapító főigazgatója. Kiemelte, ahhoz, hogy ez változzon, és normalizálódjon a levendula piaca Magyarországon, a hazai lepárlók támogatására lenne szükség, így a magyar kozmetikai ipar nem külföldről, hanem az itthoni termelőktől szerezhetné be az olajat, vagyis a magyar emberekhez a magyar levendula olaja juthatna. Dr. Pluhár Zsuzsanna, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Gyógy-és Aromanövények Tanszékének egyetemi tanára a magyarországi levendulahelyzetet ismertetve elmondta lapunknak, hogy habár jelentősen nő a növény termőterülete hazánkban, jellemzően kisebb gazdaságok foglalkoznak vele, nagyobb farmok nincsenek itthon. Pedig a megfelelő fajtaválasztással jelentősen szét lehetne húzni a szezont, ami azt is jelenthetné, hogy egy-egy évben hosszabb ideig lenne elérhető a magyar levendula a feldolgozók, az értékesítők és a vásárlók számára is.

Egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket Magyarországon: tudhatnak valamit?

Manapság egyre fontosabb kérdéssé válik a fogyasztók körében, hogy milyen termékek kerülnek az asztalokra. Az étkezés a hétköznapjaink szerves része, így talán nem is meglepő, hogy a magyarokat is jobban érdekli, hogy mit esznek. A bioélelmiszerek iránti kereslet is évről évre nő, ráadásul többen kezdenek el nyitni a fenntarthatóság felé is - ez a két dolog pedig kéz a kézben jár egymással. Kérdés, hogy az elmúlt idők nehézségei és a kedvezőtlen gazdasági helyzet milyen hatással van erre az ágazatra. Lapunk ennek és sok minden másnak járt most utána.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Színt vallott a foodpanda és a Wolt: így alakította át az étel-házhozrendelést a pokoli infláció

A Pénzcentrumnak nyilatkozó melegétel-házhozszállítással foglalkozó cégek szerint a velük kapcsolatban álló éttermek ételeinek az árai kisebb mértékben emelkedtek, mint amekkorát a legnagyobb boltláncok élelmiszerosztályain tapasztalhatnak a magyar vásárlók. Ezt támaszthatja alá az is, hogy nem csökkent a házhozszállítási kedv 2022-ben, sőt még a kedvenc ételek rangsorát sem rendítette meg az évtizedek óta nem látott infláció Magyarországon. Mindez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem történtek drágulások, az ételek átlagosan drágábbak lettek, nőttek a szállítási költségek is, úgyhogy mint kényelmi szolgáltatás, ételt házhoz rendelni nem lett kevésbé zsebbenyúlós történet 2022-ben sem.

Íme a magyar vidék szuperzöldségei: bárhol megteremnek, mégis horror áron vesszük a piacokon

A húsvétot megelőző böjti időszak húshagyó keddel kezdődik, és hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart. A böjti szokások kialakulásának hátterében vallási és egészségügyi okok állnak, a böjt önfegyelemre és lemondásra tanít, segíti szervezetünk öngyógyító folyamatait. Napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként, a magyarok ennél sokkal kevesebbet esznek, pedig ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt nemcsak a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet, de a várható élettartamot is növelhetik. Így legalább ilyenkor, a böjti időszakban érdemes többször a tányérra tenni a tavasz zöldségeit. Utánajártunk, melyek a legnépszerűbbek, és milyen áron kaphatóak most a piacokon. 

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?