Ezzel a növénnyel tarol Magyarország a világon: rengeteg terem belőle itthon

Ezzel a növénnyel tarol Magyarország a világon: rengeteg terem belőle itthon

agrarszektor.hu
Magyarország élen jár a napraforgó-termesztésben. Európa- és világszinten is magasak a hozamaink. Ez nem néhány szerencsés évjáratnak, hanem a gazdálkodásunk intenzitásának köszönhető. A gazdálkodók azonban tovább keresik a hozamnövelés lehetőségét. Van, aki a tápanyagutánpótlás szintjét emeli, van, aki tőszám növelésével próbálkozik, van, aki a tenyészidőt igyekszik nyújtani vagy optimalizálni korai vetéssel, és persze ne feledkezzünk meg az egyre nagyobb termésre képes hibridek vetéséről sem. A hozamnövekedés mellett azonban a napraforgó magassága is sok esetben nő. Ezt célszerű kordában tartani. A túl magas állomány könnyebben megdőlhet. Nehezebb és kisebb hatásfokú a teljes növénymagasságnál elvégzett növényvédelmi munka is. Itt segít a legújabb innováció, az új napraforgó növekedésszabályozó technológia.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A technológiában alkalmazott új növényvédő szer a gombaölő piraklostrobin, valamint a növekedésszabályozó prohexadion-Ca és mepikvát-klorid hatóanyagok kombinációját tartalmazza. Dózisa 1,2-2,0 l/ha, de az elmúlt évek magyarországi vizsgálatai alapján 1,5 l/ha a legköltséghatékonyabb dózis. Efölött a hatékonyság már nem nő számottevően. A napraforgó egy szártagos állapotától a virágzásig permetezhető. A kezelés amellett, hogy véd a legfontosabb gombák ellen, csökkenti a magasságot, serkenti a gyökérnövekedést, növeli a fotoszintézist és a stressztűrést. Ahhoz azonban, hogy a maximális regulátorhatást elérjük, pontosan a napraforgószár intenzív megnyúlásának elejére kell a kezelést időzítenünk - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez jellemzően 50-60 cm-es magasságnál kezdődik, amikor már van 2-3 megnyúló szárköz a levélemeletek között, és a bimbó megjelenik a hajtáscsúcsban a legfiatalabb levelekkel együtt (BBCH 51-es stádium). A tökéletes kezelés elvégzésére 7-10 napunk van. A pontos időzítés fontosabb, mint a dózis! Túl korai kezeléskor a növényeknek nincs elég levélfelületük a szükséges mennyiségű hatóanyag felvételére, és a hatás nem tart ki az intenzív megnyúlás időszakáig. Kései kezelés esetén a hosszirányú növekedést serkentő hormon, amelynek képzését gátolni akarjuk, olyan nagy mennyiségben van jelen, hogy a végleges növénymagasságot nem tudjuk jelentősen befolyásolni, még a dózis emelésével sem! A napraforgóban engedélyezett növekedésszabályozót mindig a vele egy dobozban forgalmazott hatásfokozóval együtt kell alkalmazni. Ez biztosítja, hogy a regulátorhatás azonnali és erőteljes legyen. Nélküle szintén jelentős mértékben csökken a várható hatás.

EZ IS ÉRDEKELHET

2023-tól a gazdálkodóknak - a repce regulátorozásához hasonlóan - lehetősége van a napraforgó növekedésénék szabályozására is. A közelmúltban engedélyezett napraforgó növekedésszabályozó-kezelés a teljes technológiában a klasszikus első gombaölő szeres kezelés helyére kerül. Levéltrágyákkal és rovarölő szerekkel kombinálható. Segítségével egy alacsonyabb, dőlésnek és stressznek kevésbé kitett állományt kapunk, ami a virágzásig védett a legveszélyesebb gombás fertőzésektől. A gombaölő kezelést azonban ekkor meg kell újítani!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03