Csalódtak a gazdák: ezzel a növénnyel nem biztos, hogy kaszálnak idén

Csalódtak a gazdák: ezzel a növénnyel nem biztos, hogy kaszálnak idén

agrarszektor.hu
Noha a tavalyi, történelmi aszályt hozó év és a katasztrofális terméseredmények ellenére idén nőtt a napraforgó vetésterülete Magyarországon, rengeteg volt a kérdőjel a növény körül. Augusztusig minden adott volt rekordterméshez, ám a nyár végi hőhullám végül keresztül húzta a számításokat. Az előrejelzések szerint azonban még így is megvolt az esély a 3 tonna/hektáros átlaghozamra. De milyen lett végül a termés? Hogyan látják a helyzetet a hazai termelők? Rendelkeznek-e elegendő raktárkapacitással a termény biztonságos betárolására? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Bár a 2022-es, történelmi jelentőségű aszály erősen megviselte a szántóföldi kultúrákat, idén a magyar gazdák összesen 714 ezer hektáron vetettek napraforgót. Ez megközelítőleg 2%-kal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, amikor a növény vetésterülete közel 700 ezer hektárt tett ki. Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai termelők a katasztrofális tavalyi eredmények ellenére - 1,1 millió tonna betakarított napraforgó 313 ezer hektár területről - sem mondtak le erről a növényről. Amint az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) júniusi jelentéséből kiderült, a vetésterület harmada az Észak-Alföldön (33%), a negyede pedig a Dél-Alföldön helyezkedett el (23%).

EZ IS ÉRDEKELHET

És nagyon sokáig, egészen augusztus elejéig úgy is festett, hogy az elmúlt év viszontagságai után a napraforgó idén kiemelkedően jó termést produkál majd, de az akkor jött hőhullám miatt ez meghiúsult. A szakértők azonban augusztus végén még úgy vélték, hogy a napraforgó országos termésátlaga elérheti a hektáronkénti 3 tonnát, ami végül nagyjából be is következett, ám nagy a szórás a vármegyék között és a parcellák szintjén is. A végső termésmennyiség 2 millió tonna körül várható.

Egy dolog azonban személytelen adatokból, számokból dolgozni, és egészen más dolog személyesen megérdeklődni azok tapasztalatait, akik ebből élnek. Az Agrárszektor ezért arról kérdezte a magyar gazdákat arról, hogy milyenek voltak az idei tapasztalataik a napraforgóval, milyen lett a termés, és hogy behozta-e az előzetes várakozásokat a kultúra.

A Csongrád-Csanád vármegyei HÓDAGRO Zrt.-nél idén 304 hektáron vetettek napraforgót, ami 50 hektáros növekedés a tavalyi évhez képest. A vállalat növénytermesztési főmérnök-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy már készen vannak a napraforgó betakarításával. Égető Sándor szerint idén nem volt semmi fennakadás, és csak nagyon minimális aszálykár volt az állományokban. A szakember elárulta, hogy a korábbi évekhez képest közepes, 2,5 tonna/hektáros lett a termés, de a minősége megfelelő, azzal nem volt semmi probléma. Égető Sándor a tárolást illetően is optimistán nyilatkozott, mint mondta, rengeteg helyük van még, akkor is győznék kapacitással, ha hektáronként 5 tonnás hozamot produkált volna a napraforgó idén.

2023-ban a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. az intergráltjaival együtt 230 hektáron vetett kukoricát, ami valamivel kevesebb volt az előző évihez képest. Erről korábban a Hajdú-Bihar vármegyei vállalat termelési igazgatóhelyettese, Boda István árulta el nekünk. A szakember megkeresésünkre arról számolt be, hogy éppen most végeztek a kukorica betakarításával, és hogy nagyon szélsőséges lett a termés, 2 és 4 tonna között mozog a hektáronkénti átlag. A minőséget illetőena termelési igazgatóhelyettes úgy fogalmazott, hogy a vártnál alacsonyabb lett, nincsenek kiemelkedő, nagy olajtartalmú tételek. Boda István elmondta, hogy a tárolás terén minden rendben van, elegendő kapacitással rendelkeznek.

Muhi Zoltán a Békés vármegyei Agro-M Zrt.-től elmondta, hogy idén 528 hektáron vetettek napraforgót, és már egy hónapja, öt hete végeztek a betakarítással. A vállalkozás termelési vezérigazgató-helyettese elárulta, hogy hektáronként átlagosan 2,7 tonnás terméssel számolhatnak, ami nem annyira jó az ő környékükön. A szakember a termés minőségéről még nem tudott nyilatkozni, mivel a mintákat elküldték bevizsgálásra, de még nem kapták meg az eredményeket. Muhi Zoltán elmondta, hogy nekik ugyan nincsen gondjuk a tárolással, elegendő kapacitással rendelkeznek, ám a környéken rengeteg termelőnek komoly gondjai vannak ezen a téren.

Összességében elmondható, hogy a napraforgó, bár országos szinten várhatóan hozni fogja a 3 tonnás hektáronkénti átlagot, vármegyénként, térségenként és parcellánként is óriási eltérések lehetnek a hozamok tekintetében. A termés minőségét a megkérdezett gazdák közepesre, vagy annál alacsonyabbra értékelték, ami nem egy esetben elmaradt a várakozásoktól. A tárolási gondokkal és az alacsony terményárakkal együtt azonban jó kérdés, hogy mi lesz a következő évben a napraforgóval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?