Meglepő hírek érkeztek a világ paradicsomterméséről: hihetetlen, mi derült ki

Meglepő hírek érkeztek a világ paradicsomterméséről: hihetetlen, mi derült ki

agrarszektor.hu
A WPTC (World Processing Tomato Council) február 14-én, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta idei első, a 2023-as évre vonatkozó hivatalos prognózisát. Az előrejelzés szerint  globálisan 41,8 millió tonna paradicsom feldolgozására kerül sor az idén, ami 10%-kal haladja meg a 2022-es 38 millió tonnás mennyiséget

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon a korábban kiadott előrejelzéshez képest nincs változás, a 2022-es 80 ezer tonna körüli termést követően a WPTC az idei szezonra 100 ezer tonna körüli termést, illetve az árak emelkedését prognosztizálja - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Algéria

Az idei szezonban 2,5-2,7 millió tonna közötti országos paradicsomtermés valószínűsíthető, amelynek 50-60%-a kerülhet feldolgozásra, így a WPTC 1,35 millió tonnás termést valószínűsít.

Egyiptom

A téli betakarítás csúcspontja zajlik, és egyelőre a minőség mind Brix, mind színeződés tekintetében jónak tűnik, a WPTC becslése szerint 500 ezer tonna körüli volumen várható.

Franciaország

Jelenleg a tavalyinál valamivel nagyobb, 150 ezer tonna körüli termés valószínűsíthető.

Görögország

Minthogy a 2022-es évben az alternatív kultúrák jóval kevésbé bizonyultak jövedelmezőnek a vártnál, a feldolgozók remélik, hogy idén nagyobb területekre tudnak szerződni a termelőkkel, és 420 ezer tonna körüli termést dolgozhatnak fel. A garantált áras szerződések jelenleg 130-140 euró/tonna (51-55 ezer Ft/tonna) körül köttetnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olaszország

A jelenlegi becslések szerint 5,7 millió tonna körüli termésre szerződnek majd a feldolgozók. A déli országrészben a víztározók tele vannak, így remélhető, hogy a vízkészletek elegendőek lesznek. Északon több hóra lenne szükség ahhoz, hogy a szezon vízigénye biztosított legyen. Az ártárgyalások még folyamatban vannak, egyelőre nem született megállapodás: a feldolgozók kezdeti ajánlata 126 euró/tonna (49 ezer Ft/tonna) volt, ami elég távolinak tűnik a termelők szerint elfogadható 155 euró/tonna (60 ezer Ft/tonna) átvételi ártól.

Oroszország

A hagyományos nagy termelő körzetekben (Nalcsik, Asztrahán, Volgográd régiók) 8000 hektár környékén várható a termőterület, ami az előző évi terméshez igen hasonló, 650 ezer tonnás volument valószínűsít.

Portugália

A rengeteg csapadék miatt ebben a szezonban előreláthatólag nem lesz gond az öntözővíz mennyiségével. Mivel a termelők itt is magasabb árakat szeretnének kiharcolni, a tárgyalások még nem értek véget – a szerződések bejelentési határidejét is március közepére tolták ki a szokásos február közepi dátumról. A WPTC korai becslése szerint 1,4-1,5 millió tonna közötti termés várható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország

Lényegesen javultak, és most már közel szokásosnak tekinthetők a vízellátottsági viszonyok Extremadura körzetében, Andalúziában viszont a tavalyi rekordalacsony szintnél is rosszabb a helyzet, ezért igen nehéz prognózist megfogalmazni. A WPTC úgy véli, hogy ha Andalúziában nem javulnak a körülmények, 2,6 millió tonnás termésre lehet számítani. Az ártárgyalások Extremadura régióban befejeződtek, itt a termelők kezdeti követelése 165 euró/tonna (64 ezer Ft/tonna) volt, végül 150 euró/tonna (57,4 ezer Ft/tonna) árban sikerült megállapodni (összehasonlításként: 2021-ben 102 euró/tonna, 2020-ban pedig 78 euró/tonna volt az átvételi ár). A körzetben a termőterület a tavalyi 18700 hektárról 20 ezer tonnára bővül az idei évben. A Conesa Group ügyvezető igazgatója, Manuel Vázquez szerint ez a termelők részére egy kitűnő ár, a feldolgozók viszont jelentős nemzetközi versenyre készülhetnek fel, mivel Kínában 75 euró/tonna (28,7 ezer Ft/tonna), Kaliforniában pedig 140 euró/tonna (53,6 ezer Ft/tonna) körül veszik majd át a paradicsomot, és bár a tárgyalások még nem fejeződtek be, Olaszországban vélhetően 135-140 euró/tonna (51,7-53,6 ezer Ft/tonna) közötti árban sikerül majd megegyezni.

A Cooperativas Agro-Alimentarias Extremadura termelői szövetség szerint az ipari paradicsom termesztésének költségei 2022. során 27,4%-kal emelkedtek (a közvetlen költségek 31%-kal, a közvetett költségek, beleértve a munkabéreket is, 19,5%-kal). Ezen adatok alapján az ipari paradicsom hektáronkénti termesztési költsége a régióban 11448 euró (4,38 millió Ft/ha), ami a tavalyi 82,45 tonna/hektáros átlagos hozammal számolva 138,85 euró/tonna (53,15 ezer Ft/tonna) termelési költséget jelent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Törökország

A déli országrészben a gazdák a tavalyi évben gyapot termesztésére álltak át, ám csalatkozniuk kellett a kultúra jövedelmezőségében, így várhatóan a kieső területek legalább egy része vissza fog pártolni az ipari paradicsomhoz. Ezért a WPTC a tavalyi 2,2 millió után 2,35 millió tonnás termést valószínűsít, de nem zárja ki, hogy ennél nagyobb termést takarítsanak be attól függően, mekkora terület tér vissza az ipari paradicsom termesztésére. Törökországban az ártárgyalások majd csak akkor kezdődnek meg, ha a feldolgozók megteszik első árajánlataikat.

Tunézia

A rendkívül súlyos aszály miatt a mezőgazdasági minisztérium megtiltotta az idényzöldségek termesztését minden olyan öntözött területen, ahol szántóföldi növények termeszthetők. A rendelkezés alól csak az északi és a középső országrész egyes nagy, magánkézben lévő gazdaságai kaptak kivételt. Az előző, korai prognózisban szereplő, igen optimista 12 ezer hektáros termőterületet a WPTC 10 ezer tonnára csökkentette, és 600 ezer tonna helyett 524 ezer tonna körüli termést valószínűsít.

EZ IS ÉRDEKELHET

USA - Kalifornia

A január 25-én kiadott California Processing Tomato Report adatai szerint a kaliforniai feldolgozók eddig 11,25 millió tonna ipari paradicsomra szerződtek le, amit 18%-os növekedés a tavaly augusztusi jelentésben várt 9,5 millió tonnás szerződéses volumenhez képest. A becsült területnövekedés 8%, ami 100,3 ezer hektáros területet jelent a tavalyi 92,7 ezer hektár után. A beszállítói szerződések alapján becsült termésátlag várhatóan 113 tonna/hektár körül alakul majd.

Kanada

A WPTC becslése szerint idén várhatóan 505 ezer tonna körül alakul a kanadai termés volumene.

Kína

A 2023-as kínai ipariparadicsom-termést 7,3 millió tonna körül valószínűsíti a WPTC.

Japán

A WPTC 30 ezer tonna körüli termést prognosztizál.

EZ IS ÉRDEKELHET

A déli félteke országai

Argentína

San Juan környékén január 3-5. között kezdődtek meg a betakarítási munkálatok, és az előzetesen becsült 100 tonna/ha körüli, elfogadhatónak tekinthető hozamok helyett 95 t/ha-os termésátlagokat hoztak le a teljes terület 30-40%-tól. A termés a száraz idényhez képest jónak tűnik, bár az érettségi állapot meglehetősen egyenetlen. A teljes argentin termőterület 8200 hektár, ennek alapján 655 ezer tonnás volumen prognosztizálható.

Ausztrália

Rendkívül rosszul alakul a szezon eddigi része: a folyamatos esőzések minden termesztő régiót érintenek, októberben áradások borotváltak le telepített állományokat, az idény korai szakasz pedig túl hideg volt a növények számára, ráadásul az erős szél és az esőzések tovább késleltették az ültetést. A prognózisokban szereplő számok jelentősen csökkentek, mivel eredetileg 250 ezer tonnás termést vártak, ám a jelenlegi helyzet szerint 1631 hektárról 139 ezer tonnás termést takarítanak majd be, a munkálatok február 15-e körül kezdődtek meg, és várhatóan május közepén fejeződnek be.

EZ IS ÉRDEKELHET

Chile

Január végén, a szokásosnál pár nappal korábban kezdődött meg a betakarítás, ami az előrejelzések szerint 1,15 millió tonna termést ígér, szemben az októberi, 1,3 millió tonnás prognózissal. A becsléseket a decemberi erős hőhullámok miatt kellett mérsékelni.

Peru

A márciusban véget érő betakarítás jól halad, és kifejezetten jó, 150 ezer tonna körüli termés várható a WPTC szerint.

Dél-afrikai Köztársaság

A 2023-a szezonra 2000 hektár körüli területről 152 ezer tonnás termést valószínűsít a WPTC. A nyári termelés már januárban megkezdődött, és áprilisban fejeződik be. A hozamok 100 tonna/hektár körül alakulnak, és eddig a szezon jól halad, a viszonylagos szárazság segíti a betakarítást. A téli területek 25%-án még csak ültetnek, itt az idény áprilistól szeptemberig húzódik, általában 70-75 tonna/hektár körüli hozamokkal. Érdekesség, hogy érkeztek hírek olyan feldolgozókról, akik idén nem szerződtek le előre a termelőkkel, azaz megkockáztatják, hogy a szabad piacról szerzik majd be az alapanyagot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?