Itt a legfrissebb jelentés: így állnak most a mezőgazdasági munkák a magyar földeken

Itt a legfrissebb jelentés: így állnak most a mezőgazdasági munkák a magyar földeken

agrarszektor.hu
Elkészült a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutató Intézetének (NAIK-AKI) Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági munkákról című kiadványa. A statisztika célja az aktuális helyzetkép felvázolása az adott évi tavaszi mezőgazdasági munkákról megyei bontásban, a főbb növényfajokra vonatkozóan. A tavaszi előirányzott munkát 2020-tól az egységes kérelemben (SAPS) foglalt számokkal kerül összehasonlításra. A május 14-i állapotokat rögzítő kiadvány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai által begyűjtött összesített információk alapján készült.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az április végén, május elején érkezett csapadék mennyisége az ország bizonyos részein némileg enyhítette a szárazságot, viszont több helyen, például az ország északi régiójában nem érte el a szükséges mennyiséget, olvasható a NAK oldalán. Ugyanakkor ez a csapadékmennyiség jelentősen javította az alapgyomirtás hatását. Az időjárási körülményeket a viharos szél is rontotta, a talajfelszínt szárította, ezért a kelés lassabb ütemben haladt.

A tavaszi mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2020-ban a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete közel 1 millió 995 ezer hektár körül alakult, ennek fele az Észak- és Dél-Alföld régióban található. A legnagyobb tavaszi vetésterülettel Békés (207,8 ezer hektár), Hajdú-Bihar (182,2 ezer hektár), Jász-Nagykun-Szolnok (175,9 ezer hektár) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (171 ezer hektár) számoltak, egyenként mintegy 8-10% részesedéssel.

A megyék többségében a tavaszi munkák a végéhez közeledtek május közepére. A tavaszi gabonafélék vetése a tervezett terület 98,7%-án befejeződött 2020. május 14-én, hasonlóan az egy évvel korábbihoz képest. Az egyes gabonafélék vetése a pohánka, a köles és az indián rizs kivételével elérte vagy meghaladta a 90%-ot május 14-én. A tavaszi árpa 28,8 ezer hektárnyi területe 4,8 ezer hektárral több a 2019. évi végleges területhez képest. A zab vetésterülete 22,4 ezer hektár az idén, a tavalyinál közel 1,7 ezer hektárral nagyobb. A szemes cirkot 22,6 ezer hektáron tervezték vetni, ami 2 ezer hektárral kevesebb a tavalyihoz képest. A tavaszi búza tervezett területe 37,7 százalékkal 7,6 ezer hektárra nőtt, a hibrid kukoricáé 2,1 ezer hektárral 26,1 ezer hektárra csökkent a vizsgált időpontban.

A jelentés időpontjában 98,9%-os készültségnél a kukorica vetésterülete 977,7 ezer hektár körül alakult. A kukorica tervezett 988,7 ezer hektár vetésterületének 24,8%-a az Észak-Alföld, 21,3%-a a Dél-Alföld és a 19,9%-a a Dél-Dunántúl régióban található. A napraforgó vetése a befejezéshez közeledett, 99,2%-on állt, bevetett területe 605,6 ezer hektár, ami 5 ezer hektárral kevesebb a tervezettnél. A vetésterület harmada az Észak-Alföldön (33%), a negyede pedig a Dél-Alföldön helyezkedik el (23%). A jelentések adatai alapján a tavaszi takarmányborsó vetésterülete 5,9 ezer hektár, ami a tavalyi végleges területnél 53%-kal több. A szója tervezett területe 57,7 ezer hektár, 1,6 ezer hektárral kevesebb, mint a 2019. évi végleges vetésterület volt. A szója vetését 55,1 ezer hektáron fejezték be május 14-ig.

A burgonya tervezett vetésterülete 9,6 ezer hektár 2020-ban és a május 14-i időpontra vonatkozó jelentések alapján a vetés a végéhez közeledett. A lucerna telepítése a 2020-as évre tervezett területen majdnem befejeződött, a növény 2019. évi 57 ezer hektárral szemben 53,7 ezer hektárra kerülhet 2020-ban. A cukorrépa területe 12,9 ezer hektár, ezer hektárral kevesebb, mint 2019-ben volt. A főbb cukorrépa-termesztési körzetek a Dél-Dunántúlon (29,5%), a Nyugat-Dunántúlon (20,7%) és a Dél-Alföldön (20%) terülnek el. A zöldségfélék tervezett területe a jelentések szerint közel 1,4%-kal kisebb a 2019. évinél.

A tavalyihoz képest nagyobb területen terveznek csemegekukoricát (+1%), vöröshagymát (+6%), paradicsomot (+8,7%), zöldbabot (+4%) és karfiolt (+12,4%) termeszteni, ugyanakkor a zöldborsó (-2,4%), a zöldpaprika (-2,3%) és a görögdinnye (-16,2%) tervezett vetésterülete nem éri el az előző évi végleges vetésterületet. A jelentésről bővebb információk ezen a linken találhatóak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?