Lábaink előtt hever ez a szupernövény: sokan nem tudják, de igazi csodaszer

Lábaink előtt hever ez a szupernövény: sokan nem tudják, de igazi csodaszer

agrarszektor.hu
Messzire elkerüljük, a kertben kikapáljuk, hiszen jól emlékszünk gyerekkorunkból, milyen kellemetlenül tud csípni a csalán, ha hozzáérünk. Legalábbis a nálunk leginkább elterjedt fajtája, amelyet még - kis túlzással - gyomnövényszámba se veszünk -, pedig rendkívül sokoldalúan felhasználható csodaszer az úton-útfélen elterjedt, főleg a nedvesebb területeken élő, méltatlanul semmibe vett növény. Talán legfeljebb a vidéki nagymamák vágják le kesztyűben sarlóval, hogy a kacsáknak odadobják, mivel ők habzsolva falják. De lássuk, miért olyan értékes ez a gyomnövényként elterjedt gyógynövény.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A csalánlevél gyűjtésének ideje áprilisban tetőz, hiszen, ilyenkor még széleskörűen felhasználható a zsenge növény, amely egyben kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. A középkorban háborús időkben a kendert helyettesítették vele, fonalat és szövetet készítettek belőle, de el is fogyasztották, főleg csalánlevesként, hisz egy-egy várostrom idején sokszor nem akadt más ennivaló a várnépnek az ostromzár alatt, mint az árokparton vagy szinte bárhol megtermő, igénytelen gyomnövény: a csalán. Mára már persze csak a mezőgazdaság tartja gyomnövénynek, egyébként is inkább a szapora és igénytelen volta miatt ragadt rá a nem túl hízelgő jelző a növényre, hiszen számos gyógyhatása ismert - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

A friss csalánhajtás talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. Jó köszvényre, magas vérnyomásra, pangásos szívelégtelenségre, szénanáthára, menstruációs fájdalmakra, skorbutra, levele vér-, és vesetisztító, reuma, cukorbaj, hajhullás és aranyér esetében. A- és C- vitamint, vasat, ásványi sókat tartalmaz. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az életünkben az éghajlataltozás, az egészséges táplálkozás és minden, ami ezzel a két szegmenssel összefügg. A helyi ökoszisztéma adottságainak a maximális kihasználására, a biodiverzitás megőrzése mellett annak előnyeire és lehetőségeire irányítja a figyelmet 2019 óta Medveczki Zoltán erdész szakirányító és gomba szakellenőr:

Vannak fagyálló növényeink is, amelyek a mínuszokat is jól bírják, februárban nő a salátaboglárka, a csalán, a tyúkhúr, a zamatos turbolya és a vadsnidling is bírja a fagyot, természetes fagyálló van bennük. Én ebben a változó világban felelőtlenségnek tartom, hogy óriási ökológiai lábnyommal élünk, gondolok itt például arra, hogy olyan élelmiszereket eszünk, használunk – ez az egész fejlett világra jellemző - mint a pálmazsír, a kesudió, a trópusi gyümölcsök, hogy csak néhányat említsek, mikor a magyar erdők tele vannak ehető vadnövényekkel, a magyar hagyomány 360 ehető erdei vadnövényfajt tart számon, ami már önmagában egy nagy szám, de valójában 600 erdei vadnövény található a hazai erdőkben, mezőkön. Van olyan növény, amit gazként irtunk, pedig rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Ilyen a csalán is, aminek most van itt a szezonja, de egész nyáron terem, sőt a telet, a mínuszokat is bírja. Nem véletlenül etették annak idején falun a kacsákkal a csilántot, ahogy népiesen mondják, de levest is főztek belőle így tavasszal.

EZ IS ÉRDEKELHET

Árokparton terem, mégis igazi csodaszer

A csalán évszázadok óta az egyik legnépszerűbb gyógynövény, vitaminokban, ásványi anyagokban és értékes fitonutriensekben gazdag, külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Ráadásul nem szükséges kínoknak kitennünk magunkat, ha szeretnénk kihasználni a gyógyhatásait, hiszen számos formában, például teaként, tinktúraként, kapszulaként is alkalmazhatjuk. A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés. Fontos gyógynövény, de számos hazai lepkefaj tápnövénye is. Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat. Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze. Gyökerének alkoholos kivonatát samponokba, tonikokba, egyéb hajápoló termékekbe teszik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sokoldalúan felhasználható a jótékony, zöld növény

A csalánt régóta használják a különböző ízületi problémák, mozgásszervi betegségek, reumás panaszok enyhítésére. Szerencsére nemcsak helyileg alkalmazhatjuk, kapszula vagy tea formájában is hatásos, ugyanis gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, a mikrotápanyagok (pl. a kalcium vagy a magnézium, a C- és K-vitamin) pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a csontjaink és az ízületeink erősek, rugalmasak és ellenállóak maradjanak. A csalántartalmú étrend-kiegészítőket a férfiaknak is érdemes szedni, különösen az idősebbeknek. Természetesen, a húgyúti fertőzésekkel összefüggő tünetek enyhítésének vagy a betegség megelőzésének érdekében a hölgyek is ihatnak naponta 2-3 csésze csalánteát!

Az ekcémára hajlamosaknak is előnyös lehet a csalán - szintén gyulladáscsökkentő vegyületeinek köszönhetően -, mert javíthatja a bőr állapotát, a viszketést, a kipirosodást, a kiszáradást és az azzal összefüggő fájdalmakat. A növény emellett méregtelenítő is, vagyis segíthet eltávolítani a szervezetből azokat a toxinokat, melyek fokozhatják a ekcéma tüneteit. Allergia vagy ekcéma esetén igyunk naponta 2-3 alkalommal egy-egy csésze csalánteát. Külsőleges használata: a leveléből készített kenőcs az ekcémás bőrfelületekre jótékony hatással van, a pattanásos bőrt pedig sikerrel kezelhetjük csalánfürdővel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?