Fontos kijelentést tett Nagy István: nincs mese, erre fel kell készülniük a gazdáknak

Fontos kijelentést tett Nagy István: nincs mese, erre fel kell készülniük a gazdáknak

MTI
A júliusban kezdődő uniós elnökségi trió felelőssége, hogy az európai gazdák kiszámíthatóan és biztonságos körülmények között tudjanak dolgozni, és választ kapjanak problémáikra a következő 18 hónapban - mondta Nagy István agrárminiszter Madridban egy nemzetközi sajtótájékoztatón.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A magyar miniszter a spanyol és belga társtárcák vezetőivel a spanyol fővárosban vitatta meg a júliusban induló következő uniós elnökségi trió (az első hat hónapban Spanyolország, a másodikban Belgium és a harmadikban Magyarország) legfontosabb feladatait és a célkitűzéseket, a megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

Egyensúlyt kívánunk teremteni programunkban a gazdák versenyképessége és teremtett világunk minőségének megőrzése között, hogy mind a fejlődés, mind a környezet a megóvása fenntartható legyen

- fogalmazott Nagy István, hangsúlyozva a belső piac védelme, az európai élelmiszerbiztonság és szuverenitás fontosságát.

A magyar elnökség prioritásaként emelte ki, hogy felhívják a figyelmet a válsághelyzetek kezelésére a közös agrárpolitika 2027 utáni szabályaira vonatkozó tárgyalások keretében. Példaként említette a múlt évi történelmi méretű szárazságot, az ukrajnai háborút és következményeit.

Minderre válaszok kellenek, új lehetőségek, amelyeket szeretnénk elnökségünk idején megteremteni

- jelentette ki Nagy István.

A magyar elnökség emellett hangsúlyt kíván helyezni az élelmiszerbiztonságot erősítő agrárkutatás-fejlesztési és innovációs kezdeményezésekre, valamint a mezőgazdasági és ökológiai célú vízgazdálkodásra. Utóbbival össze kívánja kötni annak a vizsgálatát, hogy a tározókat alkalmassá tehetnék az akvakultúra számára is, így enyhítve "a tengeri kvótákért folytatott küzdelmet". Ennek tárgyalása épp a magyar uniós elnökség idejére esik - tette hozzá. Nagy István kitért arra is, hogy magyar program része a méhek beporzó szerepének nagyobb elismertetése az uniós szabályrendszerben, amit kulcsfontosságúnak nevezett a biodiverzitás fenntartása szempontjából.

Luis Planas spanyol agrárminiszter, a találkozó házigazdája  szerint közösségi és belpolitikai szempontból is nagyon intenzív időszak vár az unióra. Emlékeztetett arra, hogy Spanyolországban az idén, az Európai Unióban pedig jövőre rendeznek parlamenti választásokat. A közös pontokat hangsúlyozva szólt arról, hogy a három ország egységesen az unió és polgárai haladását szolgáló elnökségre törekszik, és egyetért abban, hogy a 18 hónap meghatározó témája lesz élelmiszerbiztonság kérdése, az ukrajnai orosz invázió piacokra gyakorolt hatása, valamint az egész Európát érintő aszály.

A spanyol elnökség első nagy célkitűzése a klímaváltozásnak ellenállóbb mezőgazdaság kérdése, annak feltérképezése, hogy milyen eszközök, technológiák állnak rendelkezésre ennek megvalósítására

- emelte ki Luis Planas.

David Clarinval belga agrárminiszter országának körvonalazódó programjából az említett közös célok mellett hangsúlyozta az állategyészségügyi intézkedések hatékonyságának értékelését, az ágazati innovációk alkalmazását a termelés minőségének javítása érdekében, valamint az egyensúly megtalálását a mezőgazdaság és a környezetvédelem szempontjai között. Az EU elnökségét idén júliusban veszi át Spanyolország, jövő januárban Belgium, 2024 második félévben pedig Magyarország kerül sorra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?