Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.09. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.09. kedd

agrarszektor.hu
A rétegfelhős tájakon szakadozik a felhőzet, majd a sok napsütés mellett nappali gomolyfelhő-képződés várható - derül ki az Agrárszektor keddi (2023.05.09.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2023.05.09.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2023.05.09.) napon.

2023.05.09. kedd: A rétegfelhős tájakon szakadozik a felhőzet, majd a sok napsütés mellett nappali gomolyfelhő-képződés várható. Legfeljebb a délkeleti tájakon alakulhat ki egy-egy zápor. A keleti szél továbbra is nagy területen élénk, de már csak helyenként lesz erős.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között várható. Késő estére döntően 5 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A hazánk fölött áthaladó hidegfront már eltávolodott, hatása egyre kevésbé érződik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Ezáltal általános „restség” válik uralkodóvá.

A következő napon várható időjárás

2023.05.10 szerda: Napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, késő délutántól a nyugati határvidéken növekedhet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szelet élénk, helyenként erős széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 21 fok között várható.

Friss híreink:

Meglepő számok láttak napvilágot: durva, mennyit költöttek erre a magyar gazdák

A beérkezett adatok alapján 2022-ben a peszticidek nettó árbevétele 151 milliárd forint volt, amely 2021-hez képest mintegy 17,8 százalékos növekedést mutatott. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint a vizsgált időszakban a megfigyelt termékek körében a gyomirtó szerek átlagára 23,8, a gombaölő szereké 22,6, az egyéb szereké 22,4 százalékkal, míg a rovarölőké 15,2 százalékkal növekedett. A növényvédő szerek értékesítési ára átlagosan 22,3 százalékkal emelkedett a tárgyévben ez egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. A tavalyi év során a legnagyobb mértékben a gyomirtó szerekre volt igény, ezt követte sorrendben az egyéb szerek, a rovarölő szerek, a gombaölő szerek, a gyűjtőcsomagok, valamint a biológiai szerek forgalma. A teljes értékesítésen belül a rovarölők kivételével minden termékkategória aránya csökkent az egy évvel korábbihoz mérten, az egyéb szerek aránya esett vissza a leginkább. Értékben vizsgálva is a gyomirtó szerek adták az éves forgalmazás legnagyobb arányát, majd a gombaölők következtek, ezután a rovarölők, az egyéb szerek és a gyűjtőcsomagok és legvégül a biológiai szerek zárták a sort.

Durva, ami a magyar boltokban folyik: egyre többen vásárolnak így élelmiszereket

Az elmúlt években számos körülmény - mint például a koronavírus, az infláció, vagy éppen az élelmiszerárstop - befolyásolta a magyarok élelmiszer-vásárlási és -fogyasztási szokásait. Ezek között van olyan, amelynek a hatása fokozottabban érvényesült, és olyan is, amelyé kevésbé. Az azonban kétségbevonhatatlan tény, hogy a magyarok már nem úgy vásárolnak élelmiszereket, mint néhány évvel korábban. A változásokról, azok hátteréről és lehetséges következményeiről az Agrárszektor Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatóját kérdezte.

Ez minden gazda rémálma: itt a megoldás a burgonya pusztító betegsége ellen

Áttörést érhetett el a Wageningeni Egyetem egy kutatója a burgonyavész elleni küzdelemben. A szakember a CRISPR/CAS génszerkesztési technológiával tette ellenállóvá a burgonyanövényeket a Phytophthora infestans által okozott kései foltos betegséggel szemben.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Komoly változás érik: ezért nem reménykedhet béremelésben idén a legtöbb magyar dolgozó

2022 a béremelésekről szólt, de az inflációs nyomás csak nagyon lassan enyhül, nagy kérdés, hogy mire számíthatnak a munkavállalók idén: lesznek további emelések, vagy meg kell barátkoznunk azzal, hogy az életszínvonalunk csökken? Dr. Hadházy Tamás szerint valószínűleg meg kell barátkoznunk 1-2 évig a reáléletszínvonalunk csökkenésével. Az utóbbi évek gyors gazdasági felfutásnak az lett ugyanis az eredménye, hogy hamarabb emelkedtek a bérek, mint amit a gazdaság teljesítőképessége és eredménye indokoltak volna, ezzel együtt viszont nem nőtt hasonló ütemben a munkavállalók hozzáadottérték-termelő képessége. A Pensum Group Nyrt. Igazgatóságának tagja a Pénzcentrumnak adott interjúban beszélt még arról is, hogy véleménye szerint a hazai bérek előbb-utóbb ki fognak egyenlítődni, el fogjuk érni az EU-átlagot. Egyelőre az látszik, hogy például a románok most gyorsabban zárkóznak fel e téren.

Elképesztő luxus a magyar vidéken: mutatjuk, milyen nyaralót kapsz több száz millióért

A nyaralók iránti kereslet országszerte átlagosan 50 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a Balaton mellett és a Tisza-tó környékén visszafogottabb, 30 százalékos volt a visszaesés. Miként alakult az elmúlt időszakban a nyaralók iránti érdeklődés? Mekkora kínálatra számíthatnak a vevőjelöltek? Mit mutatnak a legfrissebb kínálati árak? Most kiderül!

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?