Taroltak az újvilági borok a világ egyik legfontosabb versenyén

Taroltak az újvilági borok a világ egyik legfontosabb versenyén

agrarszektor.hu
Ausztrália egyértelműen győzedelmeskedett a többi ország felett a Decanter World Wine Awards 2023 megmérettetésen, a világ legnagyobb és leghíresebb borversenyén. A megmérettetésen jól szerepeltek a hagyományos bortermelő országok is, de megfigyelhető az újvilági és balkáni borok előretörése, és egyre kifejezettebb a klímaváltozásra történő reagálás is a felhozatalban – írja a CNN.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Egyértelműen az újvilág győzelmét hozta a Decanter World Wine Awards 2023, a világ legnagyobb és leghíresebb borversenye, amely immár húsz éve meghatározó a maga nemében, és amelyen 8250 bor szerepelt 57 országból.

Az óvilág sem maradt díjak nélkül

A hagyományos bortermelő országnak számító Franciaország és Spanyolország egyenként nyolc Best in Show-érmet szerzett. A legjobb pezsgő egy non-vintage Blanc De Blancs Brut Grand Cru volt, míg a legjobb bordeaux-i borok a Château Fayat és a Château De Rochemorin borászatoktól származnak. A Magyarországon kevéssé ismert, de globálisan népszerű sherry-k közül a Harveys 30 Years Amontillado és a Lustau 30 Years Old Oloroso lettek a legkiválóbbak. Olaszország hét Best in Show-t nyert - mindegyik vörösbor Toszkánából és Piemontból -, míg Portugália három Best in Show díjjal a portói és madeirai borok terén jeleskedett. Az argentin malbecek és a német rizlingek egyenként két-két Best in Show-t kaptak, Görögország és Dél-Afrika pedig két-két hasonló díjat vihetett haza. Egy osztrák muskotály, egy chilei vörösbor, egy szerb Grašac, egy angol pezsgő, valamint oregoni és új-zélandi Pinot Noir volt még a 2023-as év legjobbjai között.

Diverz a bírálói kör is

Sarah-Jane Evans, aki 2019 óta a díjkiosztó társelnöke, a CNN-nek elmondta, hogy a bírák mind olyan regionális szakemberek, akiknek az ízlését a világ különböző konyhái formálták. Mindez nem véletlen: a bírálók körének egyre sokszínűbbé válása az egyik erőssége ezeknek a nagyszabású díjaknak.

A társelnök elmondta: a feltörekvő borok tekintetében új, nem szokványos régiók is egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Emiatt az újdonságokra fogékony borrajongóknak "jó vadászterületnek" számít a Balkán. Mint kifejtette, Horvátország vagy Szlovénia csodálatos borokat tartogat.

A klímaváltozás mindent átír

Mivel a világ országaiban rendszeresen rekordhőmérsékleteket mérnek, az éghajlatváltozás már most is hatással van a kialakult borvidékekre. A spanyolországi hőhullámok és a kaliforniai erdőtüzek miatt a mostani egy nagyon nehéz időszak a borászatoknak, ugyanakkor rengeteg olyan szereplő van, amely előre gondolkodik és igyekszik a változásokat az előnyére fordítani.

A változó klíma földrajzilag is átalakítja a termőterületeket. A spanyolországi La Rijoa régióban, ahol a hagyományos szőlőtermő területek a folyóvölgy körül helyezkednek el, most olyan messzire nyúlnak fel a hegyoldalba, amennyire csak lehet. Az angol pezsgők pedig, amelyek a legtöbbek számára még mindig újdonságnak számítanak, Kentben, Sussexben, Hampshire-ben és Surreyben, az "Anglia kertjeként" ismert délkeleti megyékben egyre jobb minőséget produkálnak – írja a CNN.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?