Új korszak kezdődik a borászatban, ezek a szőlőfajták lehetnek a befutók

Új korszak kezdődik a borászatban, ezek a szőlőfajták lehetnek a befutók

agrarszektor.hu
Korán kezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken, ahol a klímaváltozás hatására már augusztus közepén megkezdték a korai szőlőfajták betakarítását. A termelők gépi szüretre rendezkedtek be, miközben a megváltozott időjárási viszonyok új kihívások elé állítják a borászokat.  

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Augusztus 10-e környékén már elkezdődött a szüret a szekszárdi és tolnai borvidéken. Mészáros Péter szekszárdi borász elmondta, hogy múlt hét csütörtökön leszüretelték az Irsai Olivért, jelenleg pedig a Zweigeltből szüretelnek rozénak valót - számolt be a Teol.hu.

Szép, egészséges a szőlő. A must fok megfelelő, így attól tartottunk, hogy a savak olyan mértékben fogynak el, hogy az már árt a bornak

– mondta Mészáros Péter.

Hozzátette, hogy saját kombájnnal dolgoznak, mivel a kézi szüret már szinte megfizethetetlen és munkaerőt is nehéz találni hozzá. A szüretet várhatóan három hét múlva folytatják a Pinot Noir fajtával. Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere szerint idén a cukorfokokkal nem lesz probléma, viszont a savakra különösen figyelni kell, mivel a nagy melegben könnyen lebomlanak. Az ő gazdaságukban tíz nap múlva kezdik a szüretet az Oportóval, szintén gépi betakarítással.

Rappay József, a szekszárdi Schieber Pincészet főborásza úgy véli, hogy a jövőben ez lesz a szüret megszokott időpontja – augusztus eleje, közepe. A pincészetnél már leszedték az Irsai Olivért és a Solaris szőlőt is. Az Irsai 16-os mustfokkal és közel 6-os savval, míg a Solaris 22-es cukorral és 7,2-es savval rendelkezett.

A Solaris szőlő egy rezisztens fehérbor fajta, mely 1975-ben egy keresztezés során született meg a dél-németországi Baden-Württemberg tartományban, Freiburgban. Magyarországon jelenleg nagyon kevés helyen termelik. Egyszer kellett csak permetezni. A bora tartalmas, vastag, kevés muskotályos ízzel, magasabb alkohollal. Főleg az idősebb korosztály kedveli. Karácsonyra már elfogy belőle a készletünk

– mondta a főborász.

Bár idén valamivel több csapadék hullott, mint tavaly, az aszály jelei még mindig láthatók egyes területeken. A klímaváltozás jelentős kihívást jelent a borászatok számára: miközben a piaci kereslet a könnyed fehér- és rozé borok felé tolódik, az éghajlatváltozás inkább a kék szőlőfajtáknak kedvez, amelyek iránt csökken a kereslet. A bonyhádi székhelyű Danubiána Kft. is az Irsai Olivérrel kezdte a szezont. A vállalat közlése szerint ez a fajta az egyik legkedveltebb nyárvégi, ősz eleji fehérbor alapanyaga, jellegzetes muskotályos illattal, üde savakkal és könnyed, gyümölcsös jegyekkel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?