Aggasztó, ami a cseresznyével történik Franciaországban

Aggasztó, ami a cseresznyével történik Franciaországban

agrarszektor.hu
Az Agreste gyorsjelentése szerint 2023-ban 36,9 ezer tonna körüli, a tavalyinál 5 százalékkal alacsonyabb cseresznyetermés várható Franciaországban. Májusban a cseresznye ára az előző évhez képest mintegy 10 százalékkal volt magasabb a szűkös kínálat eredményeképpen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agreste június 1-jén kiadott, az országos termés 85%-át adó három fő termesztőkörzetet figyelembe vevő előrejelzése szerint a 2023. évi cseresznyetermés 36 900 tonnára becsülhető, ami 5%-os csökkenést jelent ugyan az előző öt év rekordját adó 2022-es évhez képest, de még így is jóval (21%-kal) a 2018-2022-es átlag felett van. A kedvezőtlen májusi időjárás elsősorban a korai fajtákat érintette, és alaposan csökkentette a piacra kerülő mennyiséget, így a tavalyi évhez képest az árak is jelentősen emelkedtek - írta meg a FruitVeB.

A francia cseresznyetermés legalább 85%-a három fő körzetből származik (Okcitánia [Occitanie], Auvergne-Rhône-Alpes és Provence-Alpes-Côte d'Azur [PACA]), az egyes régiókban az Agreste jelentése szerint az idei termés a következőképpen alakul:

Occitanie: 2022-ben az országos termés 20%-át adta a körzet, elsősorban Languedoc, Roussillon és a Garonne-völgy (Tarn et Garonne) területén. Itt a májusi időjárás miatt lefelé kellett korrigálni a tavalyi számokat, ráadásul a termőterület is 4%-kal csökkent, Languedoc és Roussillon régiókban ez a visszaesés a korábbi évek termelési nehézségei után végrehajtott kivágások eredménye.

Auvergne-Rhône-Alpes: a főként a Rhône-völgyének köszönhetően az országos termés 33%-át adó körzetben a májusi szeles és viharos időjárás, valamint az ebben a régióban is jelentkező területcsökkentés, illetve a vártnál kedvezőtlenebb virágzás következtében a termés 12%-kal marad el az előző évitől. A szezon körülbelül egy héttel később kezdődött, mint tavaly, a Drosophila kártevőnyomása pedig magas.

PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur): a többi körzethez hasonlóan a PACA régióban is szeles időszakokat és heves esőzéseket hozott a május, ami a korai fajták terméshozamának csökkenését eredményezte, de itt, az országos termelés 33%-át adó területen a termés várhatóan csak 2%-kal marad el a 2022-estől.

2023 májusában a cseresznye ára az előző évhez képest 10%-kal, az ötéves átlaghoz képest pedig 16%-kal emelkedett, ami a szűkös kínálat eredménye. Az értékesítési szezon május elején kezdődött Roussillonban és Délkelet-Franciaországban, csaknem egy héttel később, mint tavaly. A május közepétől kezdődő rossz időjárás miatt a termést erősen szortírozni kellett, néhol pedig későbbre kellett tolni a betakarítást. Május végén a kereslet erős volt, érdekes módon különösen a kis méretű gyümölcsök iránt. Bár a szüret már minden régióban megkezdődött, a piacon még mindig hiány van cseresznyéből, így nem csoda, hogy a Spanyolországból származó import a tavalyihoz képest megduplázódott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?