Brutális vihar jöhet Magyarországon: kiadták a figyelmeztetést

Brutális vihar jöhet Magyarországon: kiadták a figyelmeztetést

MTI
Csütörtökön tovább fokozódik a nappali felmelegedés, és a labilis légkör miatt zivatarokra, felhőszakadásra kell számítani - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A meteorológiai szolgálat a magas napi középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre több megyére is, emellett elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt, és felhőszakadás veszélye miatt is több megyében is. Pénteken heves zivatarokra kell számítani, ezért az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki. 

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésben azt írták: csütörtökön fokozódik a nappali felmelegedés, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén a középhőmérséklet már várhatóan 27 Celsius-fok felett alakul. Az Alföld középső és délkeleti részén a középhőmérséklet 25 Celsius-fok körül várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 31 és 38 fok között valószínű. Hozzátették: csütörtökön továbbra is labilis marad a légkör, elsősorban - továbbra is - a keleti tájakon kell számítani zivatarokra, amelyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Csütörtökön az Alpokaljára sodródhatnak be zivatarok, arrafelé a viharos erejű széllökés lehet a fő kísérőjelenség.

A meteorológiai szolgálat a magas napi középhőmérséklet miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki csütörtökre a dunántúli vármegyékre, valamint Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre. Itt a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés vármegyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ezekben a vármegyékben a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.

Zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Vas, Zala, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre. Péntekre az érkező hidegfront miatt az egész országra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki, ugyanis hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?