Brutális méretű szarvasgombát találtak Olaszországban: ki látott már ilyet?

Brutális méretű szarvasgombát találtak Olaszországban: ki látott már ilyet?

MTI
Rekordnagyságú, 1,79 kilogrammos fekete szarvasgombát találtak az elmúlt hétvégén a közép-olaszországi Umbria régióban, a Tiberius-forrás közelében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Romolo Lazzari 79 éves szarvasgombagyűjtő vasárnap elmondta: még életében nem látott ekkora gumót, pedig már ötven éve gyűjt szarvasgombát. A gombát Pepe nevű hatéves keresőkutyája szagolta ki. A zsákmányra az umbriai Citta di Castello környékén található erdőben bukkantak rá.

Az olasz szarvasgombagyűjtés 2021 decemberében került fel az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára. A Coldiretti olasz gazdaszövetség szerint az elismerés fontos lépés egy rendszer megvédése felé, amelynek a természettel ápolt különleges kapcsolatát egy antropológiai és kulturális szempontból gazdag rítus is őrzi. A szövetség rámutatott: olyan hagyományról van szó, amely sok - turisztikai szempontból hátrányos helyzetű - hegyvidéki terület számára kiemelt jelentőségű.

Olaszországban körülbelül 73 600 szarvasgombagyűjtő él, akiket tartufaiónak hívnak, és egy országos szövetség tömöríti őket. A legértékesebb szarvasgombát Piemontban, Alba városa közelében találták, ahol minden évben szarvasgombavásárt és -árverést tartanak.

Korábban Ausztráliában (1,511 kilogramm) és Franciaországban (1,227 kilogramm) is találtak hatalmas fekete szarvasgombát. A fekete szarvasgomba (Tuber melanosporum) a világ második legdrágább szarvasgombafajtája, ára kilónként körülbelül ötszáz euró. A legdrágább a fehér szarvasgomba, amelyet isztriai szarvasgombának (Tuber magnatum) is neveznek. Szakértők szerint a kiváló minőségű fehér szarvasgombáért kilónként akár 3500 eurót is adnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?