Ez durva: javaslatot tettek a szamócatermesztés betiltására Németországban

Ez durva: javaslatot tettek a szamócatermesztés betiltására Németországban

agrarszektor.hu
Németországban Alsó-Szászország tartomány környezetvédelmi minisztere javaslatot tett az olyan vízigényes növénykultúrák betiltására, mint például a szamóca termesztésére. A gazdaszervezetek felháborodtak az elképzelésen, és tiltakozásukat fejezték ki.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A német Szövetségi Gyümölcs- és Zöldségtermesztők Bizottsága (BOG, Bundesausschuss Obst und Gemüse) határozott tiltakozását fejezte ki Meyer alsó-szászországi környezetvédelmi miniszter azon elképzelése ellen, miszerint klímavédelmi megfontolásokból üdvös lenne betiltani egyes magas vízigényű növénykultúrák termesztésben tartását - ilyen lenne például a szamóca - mivel ezek nagyobb vízfelhasználásuk miatt veszélyeztethetik a helyi élelmiszerellátást - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Jens Stechmann, a BOG elnöke meglehetősen keményen reagált erre a felvetésre:

Ahelyett, hogy hamis összehasonlító adatokon nyugvó tilalmakat vezetnénk be, együtt kellene dolgoznunk a problémák megoldásán. A németországi szamócatermő terület jelenleg 14.500 hektár, ami teljes mezőgazdasági terület mintegy 0,1%-a. A Németországban termesztett szamóca vízigénye ráadásul európai összehasonlításban az egyik legalacsonyabb: az Ökotest egyik felmérése nemrégiben 1 kg német szamóca friss vízigényét 16 literben határozta meg, szemben a spanyolországi 79 literrel.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?