Elárasztotta az import paprika Németországot: hazaiból alig van a boltokban

Elárasztotta az import paprika Németországot: hazaiból alig van a boltokban

agrarszektor.hu
Az utóbbi években Németországban a kiskereskedelmi ágazat óriási erőfeszítéseket fejtett ki annak érdekében, hogy növelje a helyi, de legalábbis regionális termelőktől származó áruk forgalmazását. A paprika esetében azonban ez is csak arra volt elegendő, hogy a hazai önellátottsági szintet 4% körüli szintre tornázza fel. Ennek legfőbb oka, hogy a 2021-ről 2022-re 4%-kal zsugorodó, jelenleg körülbelül 1300 hektárnyi német zöldséghajtató felület 83%-án paradicsomot és uborkát termesztenek. A hajtatott zöldségek teljes piacra kerülő mennyisége 2022-ben 194.400 tonna volt, ebből 102 ezer tonna paradicsom, 59 ezer tonna uborka, míg a paprika volumene 16.900 tonna volt (5%-kal kevesebb, mint 2021-ben)

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Németországban a boltok polcain található paprika több mint 95%-a tehát importból származik, ami tavaly csaknem 400 ezer tonna áru behozatalát jelentette (ez 1%-kal volt kevesebb, mint 2021-ben). Ennek szinte kereken 50%-a származott Spanyolországból (197 ezer tonna), a második legnagyobb beszállító pedig Hollandia volt 122 ezer tonnával. Ez a két ország adja a német paprikaimport 80%-át, de megjegyzendő, hogy mögöttük üstökösként jön fel Marokkó (2022-ben már 36 ezer tonna, míg 2018-ban még csak 14 ezer tonna). Mi Törökország (15 ezer tonna) mögött az ötödik helyet foglaljuk el 10 ezer tonnás kivitelünkkel, utánunk pedig elég messze lemaradva Belgium (4,3 ezer tonna) és Lengyelország (2,5 ezer tonna) áll - írja a FruitVeB

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?