A franciák nem viccelnek: nagyon felpörgött az uborkabiznisz az országban

A franciák nem viccelnek: nagyon felpörgött az uborkabiznisz az országban

agrarszektor.hu
Az Agreste gyorsjelentése szerint a 2023-as francia uborkatermés volumene 172 ezer tonna lesz, ami 3%-kal nagyobb a tavalyinál, de 4%-kal elmarad a 2018-2022-es ötéves időszak átlagától. Az uborka országos termőterülete 2023-ban a becslések szerint 1000 hektár körül alakul, ami 6%-os csökkenést jelent ugyan az előző évhez képest, de nagyjából megfelel a 2018-2022-es időszak átlagának.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az árak a szezon elején még stabilak voltak, de az április-májusban egyre több áru került a piacra, ugyanekkor viszont a csapadékos és hűvös időjárás miatt gyengült a kereslet, így az árak gyors csökkenésnek indultak: májusban már 25%-kal voltak alacsonyabbak, mint 2022 azonos időszakában. Júniusban, a második üvegházi állományok telepítése idején a termelés visszaesett, így a kereslet és a kínálat kiegyenlítődött, és az árak újra emelkedésnek indultak. Július végén futott csúcsra a termelés, de megismétlődött a késő tavaszi helyzet: a nedvesebb és hűvösebb időjárás miatt ismét visszaesett a fogyasztás, és megint völgybe kerültek az árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Augusztusban a fogyasztás az időjárás függvényében hétről hétre változott, és a kereskedelmi akciók segítettek mozgásban tartani a piacot. Az árak viszont továbbra is meredeken csökkentek: 37%-kal süllyedtek a 2022-es szint alá. 2023 januárja és júliusa között az import volumene (40,7 ezer tonna) az egy évvel korábbi időszakhoz képest 2%-kal csökkent, az export (7400 tonna) pedig 5%-kal nőtt. Ennek eredményeként a külkereskedelmi mérleg 4%-kal javult az előző gazdasági év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?