A franciák nem viccelnek: nagyon felpörgött az uborkabiznisz az országban

A franciák nem viccelnek: nagyon felpörgött az uborkabiznisz az országban

agrarszektor.hu
Az Agreste gyorsjelentése szerint a 2023-as francia uborkatermés volumene 172 ezer tonna lesz, ami 3%-kal nagyobb a tavalyinál, de 4%-kal elmarad a 2018-2022-es ötéves időszak átlagától. Az uborka országos termőterülete 2023-ban a becslések szerint 1000 hektár körül alakul, ami 6%-os csökkenést jelent ugyan az előző évhez képest, de nagyjából megfelel a 2018-2022-es időszak átlagának.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az árak a szezon elején még stabilak voltak, de az április-májusban egyre több áru került a piacra, ugyanekkor viszont a csapadékos és hűvös időjárás miatt gyengült a kereslet, így az árak gyors csökkenésnek indultak: májusban már 25%-kal voltak alacsonyabbak, mint 2022 azonos időszakában. Júniusban, a második üvegházi állományok telepítése idején a termelés visszaesett, így a kereslet és a kínálat kiegyenlítődött, és az árak újra emelkedésnek indultak. Július végén futott csúcsra a termelés, de megismétlődött a késő tavaszi helyzet: a nedvesebb és hűvösebb időjárás miatt ismét visszaesett a fogyasztás, és megint völgybe kerültek az árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Augusztusban a fogyasztás az időjárás függvényében hétről hétre változott, és a kereskedelmi akciók segítettek mozgásban tartani a piacot. Az árak viszont továbbra is meredeken csökkentek: 37%-kal süllyedtek a 2022-es szint alá. 2023 januárja és júliusa között az import volumene (40,7 ezer tonna) az egy évvel korábbi időszakhoz képest 2%-kal csökkent, az export (7400 tonna) pedig 5%-kal nőtt. Ennek eredményeként a külkereskedelmi mérleg 4%-kal javult az előző gazdasági év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?