Brutális eső jön pénteken: mutatjuk, hol várható a legtöbb csapadék

Brutális eső jön pénteken: mutatjuk, hol várható a legtöbb csapadék

agrarszektor.hu
Előző éjjel kiadós esőt kapott az ország északi-északnyugati része. A mérések szerint a Dunántúl északi részén több helyen is meghaladta a 30 millimétert a lehullott csapadékmennyiség. Az esős idő azonban még nem ért véget, a péntek hajnalban érkező csapadékzónából többfelé is 20-40 milliméter eső hullhat le.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szerda éjjel az ország északi-északnyugati része kapott kiadós öntözést, több helyütt is 30 milliméter feletti csapadékösszegről számoltak be a mérőállomások. Az ország délkeleti kétharmadán azonban sok helyen 5 milliméter se hullott, a szárazság így még nem enyhült jelentősebb mértékben - írta meg az Időkép.hu. De nem kell aggódni, péntek hajnalban ugyanis érkezik egy új csapadékzóna, és többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullhat le.

Csütörtök éjjelig inkább csak záporok hozhatnak lokálisan kiadósabb csapadékot, péntekre virradóan azonban nyugat, délnyugat felől kiadós esőzés kezdődik, mely több órán keresztül eltart majd. Délen 10-20, máshol nagy területen 20-40 milliméter csapadék hullhat le, sőt kisebb körzetekben - elsősorban a Dunántúli-középhegységben - az 50 millimétert is elérheti a 24 órás csapadékösszeg, amely nagyjából az október havi átlagnak felel meg.

Az eső jól jön az őszi vetéseknek, így például a repcének, a búzának és az árpának. A tartós eső péntek délután szűnik meg nyugat felől, estére a keleti tájakat is elhagyja a csapadékzóna. Szombaton ismét érkezhet csapadék, de ekkor már inkább záporok formájában, nem fog mindenhol esni és a mennyiség sem lesz olyan jelentős, mint pénteken. Viszont helyenként zivatarok kialakulására is van esély a nyári időszámítás utolsó napján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 28. 16:01