Őrület, mennyire olcsó a káposzta a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

Őrület, mennyire olcsó a káposzta a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

agrarszektor.hu
Még mindig túl alacsony a káposzta ára Lengyelországban. Az árak a nagy kereslet ellenére sem emelkednek a nagybani piacokon, mivel még a rosszabb minőségű tételek határozzák meg a szintet. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lengyelországi fejeskáposzta-termesztők számára a tavalyi év utolsó időszaka nem alakult kedvezően: a frisspiacon gyenge volt a kereslet, nagyon erős volt viszont a nyomás, hogy csökkentsék a zöldség az árát. Sőt, karácsony előtt a nagykereskedőknél 6%-kal mérséklődött is az átlagár, ami azt jelentette, hogy a fejeskáposzta ára a 2015/16-os szezonban mért árszint alá süllyedt - írta meg a FruitVeB. Január elejére azonban az átlagár visszatért a 0,85 PLN/kg (75 Ft/kg) körüli szintre, a nagybani árak a 0,70-1,00 PLN/kg (60-85 Ft/kg) közötti sávban mozogtak. Sajnos ez az emelkedés sem volt elég jelentős ahhoz, hogy megváltoztassa a termelők szempontjából kedvezőtlen piaci helyzetet: az átlagár még mindig alacsonyabb, mint a fent említett 2015/16-os idényben.

Az érdekesség a jelenlegi helyzetben az, hogy az alacsony árak ellenére kevés a lengyel piacon a fejeskáposzta, különösen a jó minőségű áru, azaz a rosszabb minőségű tételek húzzák lefelé az árakat. Valószínűleg a közeljövőben a jó minőségű káposzta ára emelkedni kezd, ami kedvező körülmények között az egész árszintet felfelé tolhatja. De ezeknek a “kedvező körülményeknek” valamikor meg kell jelenniük, és ez lehet a tartósan fagyos időjárás, de mindenekelőtt az export növekedése). Ellenkező esetben megismétlődik a tavalyi szezon forgatókönyve, amikor az emelkedő tendencia csak februárban kezdődött meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?