Sok szántóföldön történhet változás EU-ban: ez várhat a gazdákra 2027-ig

Sok szántóföldön történhet változás EU-ban: ez várhat a gazdákra 2027-ig

MTI
Tartósan, legalább 2027-ig önkéntes lehet a szántóterületek négy százalékának parlagon hagyása - jelentette be Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos a Radio Wnet lengyel csatornának adott interjúban. "Kijelenthetem, hogy 2027-ig nem lesz parlagon hagyás", a 2027 utáni intézkedésekről pedig majd az új Európai Bizottság dönt - mondta Wojciechowski.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Utalt az utóbbi hetekben zajló európai, ezen belül lengyelországi gazdatüntetésekre, amelyeken a földművesek egyebek mellett az ellen is tiltakoznak, hogy a január elsejétől életbe lépett, a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára vonatkozó szabvány (GAEC) 8. melléklete szerint a 10 hektárnál nagyobb szántóterülettel rendelkező gazdaságok kötelesek a föld 4 százalékát parlagon hagyni. Wojciechowski felidézte, hogy a parlagon hagyás kötelességét az Európai Unió az ő kezdeményezésére már háromszor felfüggesztette. Új tervezete pedig arra irányul, hogy a kötelező parlagozás tartósan önkéntessé váljon, és csak az uniós támogatásokkal járó úgynevezett öko-sémák keretében valósuljon meg. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Meggyőződését fejezte ki, hogy a tervezet a legközelebbi napokban elnyeri az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa támogatását. Jelezte, hogy az általa előkészített tervezet a közös agárpolitikának a gazdák számára kedvező egyéb módosításait is tartalmazza. Wojciechowski az interjúban arra is reagált, hogy Donald Tusk lengyel kormányfő csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: szombaton a lengyel agrárszervezetek képviselőivel találkozik, és "fontos bejelentést tesz" az uniós zöld megállapodásáról, ezen belül a szántóföldek parlagon hagyásáról.

Anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, a kormányfő jelezte: az ügy miatt "folyamatos kapcsolatban van Brüsszellel". Tusk egyúttal felszólította Wojciechowskit, hogy "most, amikor feltehetőleg véglegesítik a döntéseket, ne tegyen tönkre valamit".

Nem tudok semmilyen konkrét javaslatokról, amelyeket Tusk miniszterelnök úr bemutatott volna, és nem hiszem, hogy akármit is bemutatna azon felül, amit már beterjesztettem a bizottságnál

- reagált Wojciechowski Tusk szavaira.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondta: úgy értelmezi az elhangzottakat, mintha a kormányfő "valamiféle passzivitásra szólítaná fel" őt, miközben ő agrárügyi biztosként "nagyon aktív lépéseket tesz" a tüntető gazdák követeléseinek kielégítése érdekében. Az interia.pl lengyel hírportál csütörtök este azt a levelet idézte, amelyet a szerkesztőség szerint Wojciechowski a lengyel kormányfőnek címzett aznapi kijelentései kapcsán. A biztos a kiszivárogtatott levélben megengedhetetlennek és az uniós alapszerződést sértőnek nevezte, hogy egy tagállam miniszterelnöke "utasításokat és útmutatást adjon" az Európai Bizottság tagjának. Wojciechowski egyúttal kifejezte azon reményét, hogy az általa előkészített, "a gazdák számára előnyös kezdeményezéseket" Tusk és kabinetje támogatni fogja a törvényhozói folyamat minden szakaszában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?