Ilyen fagy rég volt Magyarországon: van, ahol mínusz 11 fokot mértek

Ilyen fagy rég volt Magyarországon: van, ahol mínusz 11 fokot mértek

agrarszektor.hu
Amíg Zabarban épp csak lementünk 0 fok alá, addig a Bükk-fennsíkon kemény fagyok voltak. Keddre virradóan a Bükk-fennsík igazán zord éjszakának adott otthont, hajnalban mínusz 11 fokot mértek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének mérései szerint a Mohos-töbörben -11 fokig hűlt le a levegő hajnalban, ami 0,4 fokkal alacsonyabb, mint a tavalyi májusi minimum - írja az Időkép. A Vörösmeteor-töbörben sem volt sokkal melegebb: -8,4 fokig zuhant a hőmérséklet. Az egész fennsíkot kiterjedt fagyok jellemezték, és a következő éjszakákon hasonlóan hideg időjárásra lehet számítani. Zabarban is fagypont alá ment hajnalban a hőmérséklet, de ez meg sem közelítette a Bükk-fennsíkon tapasztalt hideget.

A lehűlés oka egy Kelet-Európa fölött kiépült anticiklon, melynek déli oldalán hideg-száraz légtömeg áramlott be északkelet felől a Kárpát-medencébe. A Bükk-fennsíkon elállt a szél, és kitisztult az ég. Mindez pedig hozzájárult a jó kisugárzási körülményekhez és a hőmérsékleti inverzió kialakulásához. A Bükk-fennsíkot sajátos földrajzi és klimatikus viszonyok jellemzik. A fennsík magas fekvése (800-900 méter) és zártsága miatt gyakran alakulnak ki itt jelentős hőmérsékleti inverziók, különösen a töbrökben, ahol a hideg levegő összegyűlik. Az éjszakai kisugárzás erős, ami extrém hideg hőmérsékletekhez vezethet, olykor nyáron is fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?