2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.22. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.22. szerda

agrarszektor.hu
A felhőzet szakadozása tovább folytatódik, és hazánk nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.05.22.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.05.22.) napon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.05.22.) napon.

2024.05.22. szerda: A felhőzet szakadozása tovább folytatódik, és hazánk nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Zápor, zivatar több helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként - főként zivatarok mentén - megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most hidegfronti hatásokat okozhat, mint fejfájást, migrént. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2024.05.23 csütörtök: A gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható. Napközben elszórtan - legkisebb eséllyel az északi és a középső tájakon - valószínű zápor, zivatar, amelyeket felhőszakadás is kísérhet. A nyugati, északnyugati irányú szél helyenként megélénkül. Zivatarban erős vagy viharos lökések is lehetnek. Délután 23, 28 fok valószínű.

Friss híreink:

Egyre több magyar mond le erről az állatról: mégis mi történik itt?

A legfrissebb adatok szerint 2023-ban Európai Unióban összesen 133 millió sertés, 74 millió szarvasmarha, 58 millió juh és 11 millió kecske volt. Az állományokban azonban erős csökkenés volt megfigyelhető az elmúlt évtizedekben, amely a tavalyi évben sem állt meg. A statisztikák alapján a sertések és a szarvasmarhák száma kevésbé, a juhoké és a kecskéké jelentősebb mértékben csökkent 2022-höz képest. Magyarországon a sertéslétszámban ugyan növekedést lehetett regisztrálni, ám a szarvasmarha-állomány érezhetően visszaesett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Nobilis Márton: most kell előre lépnie az élelmiszeriparnak

Úgy kell felhasználni az úton lévő pályázati forrásokat az élelmiszeriparban, hogy évekre, akár évtizedekre megalapozza az ágazat versenyképességét – mondta el az Agrárszektornak Nobilis Márton. Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a cél az, hogy a kisebb vállalkozásokból közepesek, a közepesekből pedig nagyok legyenek, annak révén, hogy volumenben és hatékonyságban is előrelépnek a fejlesztések eredményeképp.

Nem biztos, hogy idén beindulnak a nagy fejlesztések a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban már régóta jelen vannak a hosszabb, termelési ciklusokat felülelő finanszírozási megoldások, így az ágazatban viszonylag magas az igény a hitelbiztosításra - mondta el az Agrárszektornak Szilágyi Péter, a Coface kockázatkezelési vezetője. A szakember, aki az AgroFood 2024 konferencia egyik előadója lesz, beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak kedvezőtlen hatásai, folyamatai után idén kiegyensúlyozottabbá válhat a termelés az agrár- és az élelmiszeriparban Magyarországon, ugyanakkor a hitelezési környezetben nagy változás nem várható idén. Ezért a vállalatoknál a kapacitásbővítő beruházások valószínűleg csak később fognak beindulni.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ez az igazi zsemlekatasztrófa Magyarországon: mi lesz most a vásárlók kedvenc pékárujával?

Az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkent a sütőipar egyik fő alapanyagának számító liszt ára, amiből logikusan gondolhatnánk, hogy a pékipari termékek is olcsóbbá válhatnak. Ennek ellenére a zsemle és a kenyérfélék árai nem, vagy csak kevésbé látványosan követték ezt a trendet. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogy miért nem érzékelhető a liszt árának csökkenése a végtermékek árában, és milyen egyéb tényezők alakítják a pékipari termékek költségeit.

Vadiúj KRESZ élesedik nyáron Magyarországon: rengeteg rollerest érint az előírás

Az elektromos rollerek dinamikus terjedése átalakítja a városi és vidéki közlekedést egyaránt, ahol a Jövő Mobilitása Szövetség szerint már több mint 100.000 roller teszi hatékonyabbá a mindennapokat. A közösségi roller-szolgáltatásoknak köszönhetően ez a környezetbarát közlekedési mód egyre szélesebb körben válik elérhetővé. A közlekedési szabályozás hamarosan alkalmazkodik az elektromos rollerek elterjedéséhez is. Az Építési és Közlekedési Minisztérium a KRESZ módosításával kidolgozza az elektromos rollerek használatára vonatkozó előírásokat, hogy elősegítsék a biztonságos és fenntartható közlekedést. A változás nemcsak a rollerezők, hanem minden közlekedő számára fontos lesz, hiszen a jövő közlekedési rendszerének meghatározó elemeivé válhatnak az elektromos rollerek.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31