Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.10. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.10. szerda

agrarszektor.hu
A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.07.10.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.07.10.) napon.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.07.10.) napon.

2024.07.10. szerda: A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Délutántól, kora estétől helyenként egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés és helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A délkeleti, keleti irányú szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között várható.
Késő este 24 és 31 fok között alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire.
Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni.
Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál.
Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal.
Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad.
Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

A következő napon várható időjárás

2024.07.11 csütörtök: A sok napsütés mellett főleg a nyugati és az északi tájakon válhat erőteljesebbé a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ezeken a vidékeken alakulhat ki helyenként zivatar. Akár erős, viharos széllökések is kísérhetik a zivatarokat átmenetileg, ezt leszámítva mérsékelt lesz a légmozgás. A csúcsérték többnyire 34 és 39 fok között valószínű, északnyugaton lehet ennél kissé alacsonyabb a maximum.

Friss híreink:

Így zuhan a hazai vezető ágazat

Magyarország az elmúlt években az Európai Unió harmadik legnagyobb zöldborsó-termelője volt és az exportpiacon is kiemelkedő helyet foglalt el, most viszont súlyos visszaesés tapasztalható az ipari ágazatban. Hazánkban a zöldborsó termőterülete szinte folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, igaz, a trend, némileg megakadt legutóbb: 2022-ben 11-12 ezer hektár volt, 2023-ra pedig 12-13 ezer hektárra növekedett. Idén viszont ehhez képest nagyságrendileg 30-40-százalékos visszaesést tapasztalhatunk. A termőterületek jelentősen csökkentek és az időjárás sem volt jó hatással a termelésre. Idén a betakarítások a szokásosnál 2-3 héttel korábban kezdődtek és elmondható, hogy az idei zöldborsó termés mennyisége nagymértékben elmarad a várt, becsült mennyiségektől.

Most lehull a lepel: döbbenetes hírek érkeztek a magyar vizekről

A magyarországi tógazdasági haltermelés volumene 2023-ban 19 673 tonna volt, ami 7,3 százalékkal alacsonyabb az előző évi mennyiségnél. A haltermelés 80,0 százaléka 2023-ban három régióban (Észak-Alföld, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld) koncentrálódott. Gazdasági szempontból továbbra is elsődleges halfajunk a ponty, amely a tógazdasági étkezési célú halhústermelés 82 százalékát tette ki 2023-ban. A hazai haltermelés meghatározó részét a tógazdaságok adják, amelyek üzemelt területe 26 836 hektár volt 2023-ban. Az intenzív rendszerekben megtermelt halmennyiség a megelőző évhez képest 10,3 százalékkal csökkent, 5664 tonnára, amiből az étkezési célra előállított hal 4386 tonna volt. A halak és halászati termékek exportértéke 2023-ban 10,4 milliárd forintot, importértéke 52,3 milliárd forintot ért el, a külkereskedelmi egyenleg 41,9 milliárd forintos passzívuma 3,1 milliárd forinttal meghaladta a 2022. évi deficitet.

Meglepő dolog derült ki a magyar gyümölcsökről: erről jobb tudni

Talán nem túlzás azt mondani, hogy nyáron válogathatunk a leginkább a szezongyümölcsök között, sokak kedvence ilyenkor terem. Gondoljunk csak a málnára, cseresznyére, dinnyékre és más bogyósokra. Ugyanakkor nem voltak egyszerű helyzetben a termelők az elmúlt években, hiszen sem az időjárás, sem a gazdasági helyzet nem kedvezett nekik. Ráadásul sok gazda szerint a munkaerőhiány már többször nagyobb gondot okoz, mint például az aszály vagy az extrém viharok. Hogy hogyan állunk jelenleg ezekkel a gyümölcsökkel itthon, az az alábbi cikkünkből kiderül.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Kátyú hátán kátyú: ilyen siralmas állapotban vannak a magyar utak 2024-ben, itt a friss jelentés

A magyar utakon közlekedők előszeretettel gondolják, hogy az utak állapota rossz, egymást érik a kártyúk, és hogy a helyzet nemhogy javulna, hanem évről évre romlik. Azonban a statisztikák nem feltétlenül támasztják alá a szubjektív tapasztalatokat. A Magyar Közút friss adatai alapján a magyar utak állapota keréknyomvályú-mélység, egyenetlenség, teherbírás terén arányaiban inkább javult, még ha minimálisan is. A burkolatállapot szempontjából viszont hosszabb a "rossz" minősítést elnyert szakasz, ugyanakkor a "jó" minőségű szakaszok is egyre hosszabbak, a két véglet közötti minőség tűnik el. A Pénzcentrum friss elemzésében részletesen megnéztünk, valójában milyen a magyar utak állapota.

Kifelé a mély gödörből?! Beindult a roham, de óriási buktatókat rejt az új otthonfelújítási támogatás

A 2024-re remélt felpörgés még várat magára, nincs elegendő állami megrendelés, miközben egyre kevesebb a hazai építőipari szakember. Július 1-étől viszont itt az új Otthonfelújítási Program, amelyben akár 6 millió forinttal is támogatja az állam az 1990 végéig épült családi házak energetikai korszerűsítését. A keretösszeg azonban a kb. 20 ezer házra lesz elegendő, a keret gyorsan kimerülhet- közölte Juhász Attila, az Újház Zrt. és az Évosz Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke, akivel a HelloVidék interjúzott.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?