5 meglepő dolog, amit biztosan nem tudott Kína gabonatermeléséről

Agrárszektor
Kína hatalmas ország, csak a rizs termőterülete 212 millió hektárt ölel fel. Mégsem ez a legfontosabb gabonaféléjük. Téves elképzeléseink vannak a Kínában elérhető átlaghozamokról és a termelés jövedelmezőségéről is. Öt meglepő adatot gyűjtöttünk ki az USDA legfrissebb gabonapiaci jelentéséből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

1. Az átlaghozamok alig különböznek a magyarországiétól: Tavaly kukoricából 6,1 t/ha-os eredményt értek el, ami a szárazság miatt kicsivel gyengébb az előző évinél. Magyarországon az utóbbi 5 évben 5,4 és 8,6 t/ha között ingadozott a termésmennyiség, tavaly az aszály ellenére is 8,4 tonnás átlagos hozamokkal zártuk a szezont, ami kivételesen jó eredmény. Búzából a kínaiak a hatalmas ország átlagában 5,4 tonnás átlaghozamot produkáltak, ami éppenséggel magasabb, mint ami nálunk megtermett 2018-ban (5,1 t/ha).

2. Nem a rizs a legfontosabb gabonaféléjük, hanem a kukorica. A legnagyobb területen termesztett és a legnagyobb mennyiséggel kecsegtető kultúra náluk is a tengeri. A főbb gabonák termőterülete és termésmennyisége sorrendben:

  • Kukorica: 42 millió hektár és 257 millió tonna
  • Rizs: 30 millió hektár és 212 millió tonna
  • Búza: 24 millió hektár és 131 millió tonna

3. A rizs átlaghozama nagyobb, mint a kukoricáé. Itthon elképzelhetetlen, de Kínában lehetséges: 212 millió hektár átlagában 7 tonnás termést ér el a rizs.

4. Annyit keresnek egy hektáron, mint mi. Egyformán jövedelemző a kukorica vagy a szója termelése Kínában és nálunk. Az USDA adatai szerint ha a támogatásokat, a földbérleti díjat és a termelési költséget figyelembe vesszük, akkor egy jó kukoricatermés hektáronként 100 ezer forintnak megfelelő hasznot hoz a kínai termelő konyhájára, míg a szójatermesztés támogatás nélkül enyhén mínuszos tevékenység. Nálunk a tavalyi év hektáronként 200 ezer forint körüli eredménnyel zárult a kukoricatermesztésben, ami átlagon felüli. Egy 7 tonnás évjáratban, amikor az árak tonnánként 50 ezer forint alá szorulnak, mi is örülünk a 90-100 ezer forintos szaldónak. Szójatermesztésben nálunk a nullpont nagyjából 2,1 tonnás hozamnál áll elő, ami gyakran megesik, nem csoda, ha minket is erősen motivál a támogatás. Tavaly azonban remek termésünk volt a 2,7 tonnát is meghaladó átlagunkkal.

 

5. Kitüntetett kereskedelmi partnerek vagyunk. Aprócska ország lévén nagy eredmény, hogy ott lehetünk Kína gabonabeszállítói között. Búzát a világon mindössze 10 ország exportálhat az ázsiai országba, Európából csak a franciák és mi. Kukoricát 14 országból fogadnak, Európából csak a bolgárok és mi szállíthatunk Kínába.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58