2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Növény

5 meglepő dolog, amit biztosan nem tudott Kína gabonatermeléséről

Kína hatalmas ország, csak a rizs termőterülete 212 millió hektárt ölel fel. Mégsem ez a legfontosabb gabonaféléjük. Téves elképzeléseink vannak a Kínában elérhető átlaghozamokról és a termelés jövedelmezőségéről is. Öt meglepő adatot gyűjtöttünk ki az USDA legfrissebb gabonapiaci jelentéséből.
 
 

1. Az átlaghozamok alig különböznek a magyarországiétól: Tavaly kukoricából 6,1 t/ha-os eredményt értek el, ami a szárazság miatt kicsivel gyengébb az előző évinél. Magyarországon az utóbbi 5 évben 5,4 és 8,6 t/ha között ingadozott a termésmennyiség, tavaly az aszály ellenére is 8,4 tonnás átlagos hozamokkal zártuk a szezont, ami kivételesen jó eredmény. Búzából a kínaiak a hatalmas ország átlagában 5,4 tonnás átlaghozamot produkáltak, ami éppenséggel magasabb, mint ami nálunk megtermett 2018-ban (5,1 t/ha).

2. Nem a rizs a legfontosabb gabonaféléjük, hanem a kukorica. A legnagyobb területen termesztett és a legnagyobb mennyiséggel kecsegtető kultúra náluk is a tengeri. A főbb gabonák termőterülete és termésmennyisége sorrendben:

 • Kukorica: 42 millió hektár és 257 millió tonna
 • Rizs: 30 millió hektár és 212 millió tonna
 • Búza: 24 millió hektár és 131 millió tonna

3. A rizs átlaghozama nagyobb, mint a kukoricáé. Itthon elképzelhetetlen, de Kínában lehetséges: 212 millió hektár átlagában 7 tonnás termést ér el a rizs.

4. Annyit keresnek egy hektáron, mint mi. Egyformán jövedelemző a kukorica vagy a szója termelése Kínában és nálunk. Az USDA adatai szerint ha a támogatásokat, a földbérleti díjat és a termelési költséget figyelembe vesszük, akkor egy jó kukoricatermés hektáronként 100 ezer forintnak megfelelő hasznot hoz a kínai termelő konyhájára, míg a szójatermesztés támogatás nélkül enyhén mínuszos tevékenység. Nálunk a tavalyi év hektáronként 200 ezer forint körüli eredménnyel zárult a kukoricatermesztésben, ami átlagon felüli. Egy 7 tonnás évjáratban, amikor az árak tonnánként 50 ezer forint alá szorulnak, mi is örülünk a 90-100 ezer forintos szaldónak. Szójatermesztésben nálunk a nullpont nagyjából 2,1 tonnás hozamnál áll elő, ami gyakran megesik, nem csoda, ha minket is erősen motivál a támogatás. Tavaly azonban remek termésünk volt a 2,7 tonnát is meghaladó átlagunkkal.


5. Kitüntetett kereskedelmi partnerek vagyunk. Aprócska ország lévén nagy eredmény, hogy ott lehetünk Kína gabonabeszállítói között. Búzát a világon mindössze 10 ország exportálhat az ázsiai országba, Európából csak a franciák és mi. Kukoricát 14 országból fogadnak, Európából csak a bolgárok és mi szállíthatunk Kínába.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu