2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén

Hírek - Növény

A mezőgazdaságnak minőségi árut kell előállítania

Elkészült az agrárkamarai törvény tervezete, a jogszabály társadalmi vitája március 10-én kezdődik el - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Gazdanap a gazdag napokért - a vidék lesz az ország támasza című konferencián, Hódmezővásárhelyen.
 
 

A rendezvényen Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár az ár- és belvízi védekezés rendszerének átalakításáról tájékoztatta a gazdákat, mivel a megyében komoly gondot okoznak a belvízzel elöntött területek. Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke arról beszélt, hogy – részben a korábbi kritikákból merítve -, az ügyfélszolgálat átalakításával, a bürokrácia csökkentésével, kitöltési útmutatók elkészítésével segítik a gazdálkodókat abban, hogy minél egyszerűbben juthassanak hozzá a támogatásokhoz.

A megyei szinten szerveződő, agrárkamarának alanyi jogon tagja lesz valamennyi termelő - mondta a miniszter a tanácskozáson. A kamara célja, hogy a különböző vitákat házon belül lefolytatva megjelenítse az agrárium szereplőinek érdekeit, más országokhoz hasonlóan, ahol a termelők, feldolgozók, kereskedők összefogva állami beavatkozás nélkül hatékonyan el tudják érni céljaikat - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a 10 éves agrárstratégia részleteit március közepén hozzák nyilvánosságra, és négyhetes társadalmi vita után még a nyári szünet előtt elfogadhatja a parlament. A stratégia legfontosabb alapvetése, hogy a mezőgazdaságnak biztosítania kell a vidéki emberek megélhetését.

A kiváló hagyományokkal és természeti adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaságnak a tömegtermelés és az alapanyag-előállítás helyett a minőségi, magas feldolgozottságú áruk előállítását kell megcéloznia. Ezzel párhuzamosan emelkedik az önellátás és önfoglalkoztatottság jelentősége is, különösen a legszegényebb térségekben.

Az erősödő, minél több embert foglalkoztató hazai agráriumnak forrásokra és eszközökre van szüksége. Az Új Széchenyi Terv jelentős fejezete az agrár-, vidék- és környezetstratégia, a hét kitörési pont közül öt szervesen kapcsolódik ehhez a területhez - hangsúlyozta a vidékfejlesztési tárca vezetője.

Az Agrár Széchenyi Kártya gyors megoldást jelent az őstermelők, a családi gazdálkodók, de akár a nagyobb vállalkozások forgóeszközeinek biztosítására is. Az igénybevevők a minimum 500 ezer, maximum 25 millió forintos hitelhez 2 százalékos kamattámogatást kapnak hároméves futamidő alatt. A kártya bevezetése az első félévben megkezdődik.
A konferencián szó esett a belvíz elleni védekezésben részt vevő szervezetek működéséről, valamint Hódmezővásárhely – mint hazánk legmélyebben fekvő és a második legnagyobb közigazgatási alapterülettel rendelkező városának – átfogó belvízrendezési tervének megvalósításáról is.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár úgy vélte: elhibázott volt az a politika, amely az ár- és belvízi védekezést, valamint a megelőzést önkormányzati feladatként jelölte meg, miközben ehhez nem állt rendelkezésre a szükséges pénz, szaktudás és nem biztosították a megfelelő eszközöket sem.

Az ár- és belvízi védekezés állami feladat, hiszen arról legalább országos, de még inkább Kárpát-medencei léptékben kell gondolkodni -hangsúlyozta az államtitkár.
Elmondta, hogy a tervek szerint a tizenkét vízügyi igazgatósághoz csoportosítják a feladatokat és a forrásokat. Egy a parlament előtt álló jogszabályváltozás szerint a jövőben az igazgatóságok gyakorolják a szakmai felügyeletet is a vízi társulások felett is. A következő költségvetéstől a korábban a gazdáktól beszedett, jelenleg az állam által vízkormányzásra biztosított pénz, éves szinten 4,6 milliárd forint ezentúl a vízügyi igazgatósághoz kerül.

Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke arról beszélt, hogy – részben a korábbi kritikákból merítve -, az ügyfélszolgálat átalakításával, a bürokrácia csökkentésével, kitöltési útmutatók elkészítésével segítik a gazdálkodókat abban, hogy minél egyszerűbben juthassanak hozzá a támogatásokhoz. A 2010-es évre járó uniós támogatások nemzeti részét, az úgynevezett top up-ok mindegyikét kifizetik május végéig, egy hónappal a június 30-i határidő előtt - olvasható a kormany.hu-n.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu