2022. június 27. hétfő László

Hírek - Növény

A szójaimport emelkedésével járna a bioetanol-csökkentés (x)

Az elmúlt évek bőven adtak feladatokat és bővelkedtek kihívásokban, de ahogy Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója is prognosztizálja, ennek még messze nincs vége. Az elhúzódó háború hosszú távon okoz nehézségeket és bizonytalanságot, a közelgő betakarítási szezon pedig újabb kihívás elé állítja a globális gabonapiacokat, hiszen kérdéses az idei termés mennyisége, valamint kérdéses a megtermett áru piacra juttatása is.

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozója, a Hungrana Kft. mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a gyártáshoz szükséges, GMO-mentes alapanyagot lehetőleg belföldön szerezze be, a hazai gazdák által megtermelt kukoricából biztosítsa. Az idei évben azonban fordult a kocka, hiszen a magyar gazdák eladási kedve jelentősen lecsökkent, inkább betárolták és kivárnak. Mivel bővelkedünk raktárkapacitásban, így nem sürgeti az idő a termelőket az eladásra. Ezzel szemben a háború, illetve ennek következményeként a tengeri kikötőkből induló export meghiúsulása következtében az ukrán „menekített” kukorica hazánk felé vette az irányt, így jelentős mennyiség jelent meg a határon, jelentősen olcsóbb áron. Ennek egy része továbbutazik az európai piacokra, egy része hazánkban kerül felvásárlásra, az évi 1,1 millió tonna kukoricát feldolgozó Hungrana is vevőnek bizonyul az ukrán árura. A feldolgozóipari vállalat vezetője szerint ahhoz képest, hogy megfelelő menynyiségű gabona áll rendelkezésre hazánkban is, a korábbi évekhez képest elképesztően nagy mennyiségű, minimum 400 000 tonna import kukorica fog bejönni az országba.

 


A 2021-es év a magyar kukoricatermésben nem jeles esztendő, sőt, jelentősen elmaradt az előző évektől, ennek ellenére megfelelő mennyiség áll rendelkezésre mind az állattartás, mind a feldolgozóipar számára. Idén a vetésterület nagysága változatlan, ha az időjárás is kedvezően alakul, akkor a hazai ellátásban nem lesz fennakadás. Viszont a globális kép már nem ennyire derűs, hiszen két olyan ország áll egymással háborúban, amelyek a legtöbb búzát és kukoricát adják a nemzetközi piacok számára. Ukrajnában egyelőre egy elég széles skálán mozgó, 24–30 millió tonnás kukoricatermést prognosztizálnak, de hogy ténylegesen mennyi kerül aratásra, és hogyan tud majd a megtermelt áru exportra jutni, az még mindenki számára nagy kérdés. A közelmúltban az ENSZ indítványozta egy tengeri hajózási folyosó megnyitását, melyen keresztül ismét lehetővé válna a gabona export, de ez is tárgyalások hosszú sora után valósulhat meg. Viszont napvilágot látott egy friss hír, ami árnyalja az ukrán képet: Odessza környékén több aknaszedő hajó kezdett dolgozni, ami ha sikeres lesz, elindulhat a tengeri szállítás is hamarosan.

1 tonna alkohol előállításával egy tonna takarmány keletkezik

Az idén 110 éves Hungranában naponta 3000 tonna feletti mennyiségű kukoricából az élelmiszeripar, a gyógyszer-, vegyipar, a kozmetikai ipar, a papírgyártás mellett a takarmányipar számára is állítanak elő alapanyagokat. Ahogy Reng Zoltán fogalmazott, 35000 szarvasmarhát etet a Hungrana naponta, hiszen az itt előállított, az etanolgyártás során keletkezett, fehérjében, rostban, zsírban és ásványi anyagokban gazdag takarmány ennyi állatnak biztosítja az élelmet.


Bár nem fő terméke a Hungranának a bioetanol, de nagyon fontosnak tartják a zöldítés szempontjából, hiszen jelentős ÜHG-csökkentés érhető el vele. Az etanol gyártása egy auditált folyamat, így pontosan kiszámítható, hogy bizony 85%-kal zöldebb az olajnál, azaz 85%-kal kevesebb káros anyagot bocsájt ki, mint az olajtermékek. Ugyanakkor az utóbbi időben több helyről is lehetett hallani arról, hogy érdemes lenne korlátozni a bioüzemanyag-felhasználást annak érdekében, nehogy kukoricahiány alakuljon ki. Sokan nem tudják, de a kukorica feldolgozása során ugyanannyi tonna magas fehérjetartalmú vagy bármilyen takarmány keletkezik, hiszen az alapanyaggyártás során a kukorica értékes része megmarad, ráadásul Európában nem keményítő-, hanem fehérjehiány van. Ha korlátozzuk az etanoltermelést, azzal a termékek ára nem fog csökkenni, a melléktermék-termelés viszont igen, a hiányzó fehérjét pedig pótolni kell majd valamivel. Hiába lenne 5 millió tonnával több kukorica megjelenése a piacon, ez nem mentené meg az állattartókat, és nem nyomná le az árakat sem, viszont ennyivel kevesebb takarmány keletkezne, ami komolyan növelné a szójaimportot, ez pedig óriási veszélyt jelenthet.

„Ehelyett inkább felértékelődhetne az etanol jelentősége, főleg a jelen helyzetben, amikor az olaj 40–50 százaléka Oroszországból érkezik Magyarországra. Hiszen itthon elő tudunk állítani etanolt, ami az üzemanyagokban kerül felhasználásra, és habár az orosz függőséget teljes egészében nem tudnánk kiváltani, de 10–20 százalékot igen. Ezzel pedig megoldanánk az agrárium egyik nagyon komoly problémáját is” – teszi hozzá a szakember.

www.hungrana.hu

 

 

 

 

 

 

(x)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben