A szójaimport emelkedésével járna a bioetanol-csökkentés

A szójaimport emelkedésével járna a bioetanol-csökkentés (x)

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek bőven adtak feladatokat és bővelkedtek kihívásokban, de ahogy Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója is prognosztizálja, ennek még messze nincs vége. Az elhúzódó háború hosszú távon okoz nehézségeket és bizonytalanságot, a közelgő betakarítási szezon pedig újabb kihívás elé állítja a globális gabonapiacokat, hiszen kérdéses az idei termés mennyisége, valamint kérdéses a megtermett áru piacra juttatása is.

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozója, a Hungrana Kft. mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a gyártáshoz szükséges, GMO-mentes alapanyagot lehetőleg belföldön szerezze be, a hazai gazdák által megtermelt kukoricából biztosítsa. Az idei évben azonban fordult a kocka, hiszen a magyar gazdák eladási kedve jelentősen lecsökkent, inkább betárolták és kivárnak. Mivel bővelkedünk raktárkapacitásban, így nem sürgeti az idő a termelőket az eladásra. Ezzel szemben a háború, illetve ennek következményeként a tengeri kikötőkből induló export meghiúsulása következtében az ukrán "menekített" kukorica hazánk felé vette az irányt, így jelentős mennyiség jelent meg a határon, jelentősen olcsóbb áron. Ennek egy része továbbutazik az európai piacokra, egy része hazánkban kerül felvásárlásra, az évi 1,1 millió tonna kukoricát feldolgozó Hungrana is vevőnek bizonyul az ukrán árura. A feldolgozóipari vállalat vezetője szerint ahhoz képest, hogy megfelelő menynyiségű gabona áll rendelkezésre hazánkban is, a korábbi évekhez képest elképesztően nagy mennyiségű, minimum 400 000 tonna import kukorica fog bejönni az országba.

 

A 2021-es év a magyar kukoricatermésben nem jeles esztendő, sőt, jelentősen elmaradt az előző évektől, ennek ellenére megfelelő mennyiség áll rendelkezésre mind az állattartás, mind a feldolgozóipar számára. Idén a vetésterület nagysága változatlan, ha az időjárás is kedvezően alakul, akkor a hazai ellátásban nem lesz fennakadás. Viszont a globális kép már nem ennyire derűs, hiszen két olyan ország áll egymással háborúban, amelyek a legtöbb búzát és kukoricát adják a nemzetközi piacok számára. Ukrajnában egyelőre egy elég széles skálán mozgó, 24-30 millió tonnás kukoricatermést prognosztizálnak, de hogy ténylegesen mennyi kerül aratásra, és hogyan tud majd a megtermelt áru exportra jutni, az még mindenki számára nagy kérdés. A közelmúltban az ENSZ indítványozta egy tengeri hajózási folyosó megnyitását, melyen keresztül ismét lehetővé válna a gabona export, de ez is tárgyalások hosszú sora után valósulhat meg. Viszont napvilágot látott egy friss hír, ami árnyalja az ukrán képet: Odessza környékén több aknaszedő hajó kezdett dolgozni, ami ha sikeres lesz, elindulhat a tengeri szállítás is hamarosan.

1 tonna alkohol előállításával egy tonna takarmány keletkezik

Az idén 110 éves Hungranában naponta 3000 tonna feletti mennyiségű kukoricából az élelmiszeripar, a gyógyszer-, vegyipar, a kozmetikai ipar, a papírgyártás mellett a takarmányipar számára is állítanak elő alapanyagokat. Ahogy Reng Zoltán fogalmazott, 35000 szarvasmarhát etet a Hungrana naponta, hiszen az itt előállított, az etanolgyártás során keletkezett, fehérjében, rostban, zsírban és ásványi anyagokban gazdag takarmány ennyi állatnak biztosítja az élelmet.

Bár nem fő terméke a Hungranának a bioetanol, de nagyon fontosnak tartják a zöldítés szempontjából, hiszen jelentős ÜHG-csökkentés érhető el vele. Az etanol gyártása egy auditált folyamat, így pontosan kiszámítható, hogy bizony 85%-kal zöldebb az olajnál, azaz 85%-kal kevesebb káros anyagot bocsájt ki, mint az olajtermékek. Ugyanakkor az utóbbi időben több helyről is lehetett hallani arról, hogy érdemes lenne korlátozni a bioüzemanyag-felhasználást annak érdekében, nehogy kukoricahiány alakuljon ki. Sokan nem tudják, de a kukorica feldolgozása során ugyanannyi tonna magas fehérjetartalmú vagy bármilyen takarmány keletkezik, hiszen az alapanyaggyártás során a kukorica értékes része megmarad, ráadásul Európában nem keményítő-, hanem fehérjehiány van. Ha korlátozzuk az etanoltermelést, azzal a termékek ára nem fog csökkenni, a melléktermék-termelés viszont igen, a hiányzó fehérjét pedig pótolni kell majd valamivel. Hiába lenne 5 millió tonnával több kukorica megjelenése a piacon, ez nem mentené meg az állattartókat, és nem nyomná le az árakat sem, viszont ennyivel kevesebb takarmány keletkezne, ami komolyan növelné a szójaimportot, ez pedig óriási veszélyt jelenthet.

"Ehelyett inkább felértékelődhetne az etanol jelentősége, főleg a jelen helyzetben, amikor az olaj 40-50 százaléka Oroszországból érkezik Magyarországra. Hiszen itthon elő tudunk állítani etanolt, ami az üzemanyagokban kerül felhasználásra, és habár az orosz függőséget teljes egészében nem tudnánk kiváltani, de 10-20 százalékot igen. Ezzel pedig megoldanánk az agrárium egyik nagyon komoly problémáját is" - teszi hozzá a szakember.

www.hungrana.hu

 

 

 

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?